Pusat Göreve Hazırlanıyor

Türkiye'nin ilk yerli traktör fabrikası olan TÜMOSAN yüzde 100'e yakın yerlilik oranına sahip Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Pusat'ı geliştirdiğini duyurdu.

03.09.2021-16:38 - (Son Güncelleme: 03.09.2021-16:38) Pusat Göreve Hazırlanıyor

Pusat ile Türkiye’de yerli motor ve transmisyonla askeri araç yapılabileceğini ortaya koymayı hedefleyen TÜMOSAN, dizel aracın ardından Pusat'ın hibrit versiyonunu da ilk kez 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) sergiledi.

TÜMOSAN ŞASİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ SİNAN ALİ YILMAZ YAPTIĞI AÇIKLAMADA

‘Pusat'ı mayın ve balistik testlerini gerçekleştirdik. NATO standartlarında üst düzey koruma seviyesine sahip. Pusat sahada 5 bin kilometre testini geride bıraktı. Testlerde 20 bin kilometreye ulaşmayı hedefliyoruz. 5 bin kilometreyle aracın yapısal olarak ve motor bazında dayanımını test ettik. 20 bin kilometrede ise biraz daha arazi testlerini zorlaştırarak yapmayı hedeflemekteyiz.Araçlarımızda kendi özgün mühendisliğimizle geliştirdiğimiz TÜMOSAN Xena motorlarımız bulunmaktadır. Bunlar 310 beygir, 5,2 litre ve 4 silindir motorlar. Aynı zamanda aracımızı 2 ayrı altyapı sistemiyle konfigüre ettik. Konvansiyonel metotta içten yanmalı motor, TÜMOSAN'ın kendi geliştirdiği transmisyon, transfer kutusu ve aktarma organları kullanılıyor. Hibrit aracımızda ise aynı şekilde içten yanmalı motorumuz, batarya ve elektrik motorlarımızla tahrik gerçekleştirilmekte’ dedi.

PUSAT’A ASELSAN SİSTEMLERİ ENTEGRE EDİLDİ

Yılmaz, sözlerini‘Şu anda aracımız ön seri halinde. Yerli ve yabancı kullanıcı makamlarıyla çok yoğun görüşmelerimiz oluyor. Pusat'ın yüzde 70 eğim tırmanma, yüzde 40 yan eğitim kabiliyetine sahip. Araç 1 metrelik hendekten, yarım metrelik tümsekten geçebiliyor. ASELSAN'ın geliştirdiği Sarp ve Sarp-Zafer uzaktan komutalı silah sistemlerinin entegre edildi.Pusat'ın 8+1 personel taşıyabiliyor ve sınıfının en geniş ve ferah iş hacmine sahip’ diyerek sürdürdü. HİBRİT PUSAT'LA 4 FARKLI KULLANIM TÜMOSAN Donanım Tasarım Mühendisi Arif Ergün de konvansiyonel araçta TÜMOSAN dizel motoru, transmisyonu ve diferansiyel sistemlerinin, kontrol ünitelerinin, elektrik-elektronik sistemlerinin, motor sürücü kontrol ünitelerinin yazılım ve donanımıyla uluslararası standartlara uygun olarak geliştirildiğini belirtti. Hibrit aracı 4 farklı modda kullanım imkanı sunmasından dolayı geliştirdiklerini vurguylayan Ergün, bunların savaş, operasyon, ekonomik ve arazi modları olduğunu belirtti.

HEDEFİMİZ SEZSİZ OPERASYONLAR YAPMAK

Ergün ‘Savaş ve operasyon modlarında alanı hızlı terk etmek gerektiğinde hem batarya hem dizel motordan alınan enerjiyle ivmelenmeyi artırıp bu süreyi kısaltmayı amaçladık. Asıl yapmak istediğimiz ise aracı sadece elektrik motoruyla çalıştırıp yaklaşık 30 kilometre menzilde sessiz operasyonlar yapmaktır. Araç içerisindeki ekranlardan ihtiyaca uygun modların seçilebiliyor. Ayrıca bu ekranlardan aracın hangi modda nasıl davrandığının izlenebilir ve araçla ilgili fonksiyonların kontrol ve komuta edilebilmekte’ dedi.

HİBRİT ARAÇ İLE İLGİLİ TESTLER BAŞLAYACAK

Ergün, ‘ Pusat konvansiyonel temel testlerden geçti. Hibrit araç ise konsept seviyesinde ve ilerleyen dönemde bu araçla ilgili testler başlayacak’ diyerek sözlerine son verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal