Bakan Bayraktar’dan dikkat çeken açıklama: ‘Oyun değiştirecek bir yerdeyiz’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar Dağı’nın Türkiye’nin enerji zenginliklerinden birisi olduğunu söyleyerek, "Kendi zenginliklerimizi sismik ve sondaj yapılmamış bölgeleri arayarak başladık. Bu stratejinin sonuçlarından bir tanesi işte burası. Türkiye'nin kaderini belirleyecek, oyun değiştirecek bir yerdeyiz" diye konuştu.

19.05.2024-16:49 - (Son Güncelleme: 19.05.2024-16:49) Bakan Bayraktar’dan dikkat çeken açıklama: ‘Oyun değiştirecek bir yerdeyiz’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar'daki TRT Haber özel yayınında önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Bayraktar'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

Gabar, petrol stratejisinin temel sonuçlarından biri

Akşam’da yer alan habere göre; Bakan Bayraktar, Gabar'ın petrol stratejisi açısından 2016'dan beri yapılan araştırmaların temel sonucu olduğunu belirtti. "Türkiye'nin cari açığıyla mücadele etmek ve kendi zenginliklerini ekonomiye kazandırmak hedefimizdi. Sismik ve sondaj yapılmamış bölgeleri arayarak başladık. Gabar, bu stratejinin en önemli sonuçlarından biri. Bu dağlar terörle anılıyordu, fakat devletimiz terörü temizledi ve bölgedeki insanların hayatını kolaylaştırdı," dedi.

Bayraktar, Gabar'da şu anda 3 bölgede üretim yaptıklarını ve 4. bölgenin de kısa süre önce devreye alındığını ifade etti. "37 kuyu ve 42 bin 500 varil günlük üretimimiz var. Türkiye Petrolleri'nin toplam üretimi tüm Türkiye'de 35 bin varildi. Hedefimiz, en üst düzeyde 100 bin varil üretime ulaşmak. Ara hedefimiz 50 bin varil. Yıl sonuna kadar bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz," şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar’dan dikkat çeken açıklama: ‘Oyun değiştirecek bir yerdeyiz’

Bakan Bayraktar, Gabar'da büyük bir operasyon yürütüldüğünü ve 2750 kişinin petrol operasyonlarında görev yaptığını belirtti. "Yaklaşık 350 kilometre beton yol yaptık. Büyük makinelerin buraya kurulmasında, her kulenin başında çalışanlarımız var. Bu bölge ayrı bir iş sahası oluşturuyor," dedi.

225 tanker petrolü buradan taşıyor

Bayraktar, petrolün bulunmasının ayrı, üretiminin ve taşınmasının ise farklı bir süreç olduğunu vurguladı. "225 tanker petrolü buradan taşıyor. Petrol boru hattı çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 100 bin varillik petrolü 37 kilometrelik boru hattıyla taşımak istiyoruz," ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar, Karadeniz'de önemli bir doğalgaz keşfi yaptıklarını ve Sakarya Gaz Sahası'nda doğalgaz ürettiklerini belirtti. "2020'de denizlerde yapılan en büyük keşiflerden birini gerçekleştirdik. 23 Mayıs'ta Sakarya Gaz Sahası'nda yeni bir kuyunun sondajına başlıyoruz. Akdeniz'de ise 11 kuyu kazdık ancak ekonomik bir keşif yapamadık. Faaliyetlerimize devam edeceğiz," dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yerli petrol üretimini artırma hedefleri doğrultusunda çalışmaların aralıksız sürdüğünü vurgulayarak, "35 bin varilden bugün Türkiye'nin 105 bin varile geldiği bir noktadayız. Yerli petrol üretimimizi kendi kaynaklarımızla karşılayacağız," şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal