Park Yaparken Dikkat! Otoparklarda Yeni Dönem Başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı otoparklar ile ilgili yapmış olduğu yeni düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımladı.

21.10.2021-10:18 - (Son Güncelleme: 21.10.2021-10:58) Park Yaparken Dikkat! Otoparklarda Yeni Dönem Başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yapılacak evlerde, otopark ile ilgili yeni bir düzenleme çıkardı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmenliğe göre yeni yapılacak konutların 250 metrekareden az arazisi olan binalarda otopark ihtiyacı, bölge otoparkları, cep otoparklar ve yol boyu otoparkları ile karşılanacak.

RESMİ GAZETE ONAYI VERDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı yeni açıklamada Otopark Yönetmenliği’ne eklenen yeni maddeleri duyurdu işte o maddeler;  “Afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu 250 metrekare ve daha küçük parsellerde yapılacak olan ve otopark ihtiyacı karşılanmadığı tespit edilen yeni yapılara ilişkin yapı ruhsatı başvuruları, otopark bedelinin yüzde 25’inin müracaat sırasında ödenmesi kaydı ile karşılanır.

Bu yapılara ait otopark yerleri bölge otoparkından karşılanacak şekilde idarelerce planlanır.

Bu yapıların, bölge otoparkları yapılıp yer tahsisi yapılmadan önce tamamlanmaları halinde otopark ihtiyacı, mesafe koşulu olmadan varsa genel otoparklardan veya gerekli yatay ve düşey işaretlemeler yapılmak suretiyle yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle mümkün olan en yakın mesafede parklanma düzeni şeklinde geçici olarak idaresince sağlanır ve bu husus belirtilmek suretiyle yapı kullanma izin belgesi verilir.

Bu şekilde sağlanacak parklanma düzenine ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar idaresince belirlenir. Otopark bedelinin kalan yüzde 75'i bölge otoparkının idarelerce karşılanmasına müteakip 30 gün içinde parsel maliklerinden tahsil edilir ve bu konuda tapu kütüğünün beyanlar hanesine belirtme yapılır.”


BÜYÜK ŞEHİRLERİN OTOPARK SORUNU

Park etme sorunu, bazen “site otopark sorunu”, bazen de “hastanelerde otopark sorunu” olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarz ortak kullanım alanları bilinçli bir şekilde paylaşılmadığı  zamanlarda komşularla problemler yaşanabiliyor.  Büyükşehirlerin merkezi yerlerinde park yeri bulmak her zaman zor olur. Üstelik işlek caddelerde ve sokaklarda yol kenarlarına park etmek de yasak. Yani buralara park ederseniz aracınız büyük bir olasılıkla çekilir, çünkü yoğun yerlerde park eden araçlar nedeniyle trafiğin engellenmemesi istenir. Dünyanın diğer metropollerinde kullanılan katlı otopark sistemi, ülkemizin büyükşehirlerinde de giderek yaygınlaşıyor. 


PARK YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK EN ÖNEMLİ NOKTALAR

Park sorununun yanı sıra düzgün araç park etmekte önemli. Her araç sahibi park yapmadan önce şu basit teknikleri kullanmalı.

- Arabanızı park ederken diğer sürücülere yer bırakın.

- Ortak park alanlarında kurallara uyun.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal