Yeni Otopark Yönetmeliği Uygulamaya Girdi: Şarj Ünitesi Zorunlu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen yeni otopark yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya kondu. Yeni yönetmeliğe göre, yirmi ve üzeri araçlık otopark yerlerinin % 5'i elektrikli araçlar için olacak ve şarj ünitesi zorunluluğu getirilecek.

25.03.2021-12:00 - (Son Güncelleme: 25.03.2021-12:00) Yeni Otopark Yönetmeliği Uygulamaya Girdi: Şarj Ünitesi Zorunlu

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni otopark yönetmeliği, konutlarda bahçelere açık ile kapalı otopark alanı oluşturma hakkını getirdi.

Konutun olduğu parselin otopark ihtiyacını, bahçe özelliğini ortadan kaldırılmadan, zeminin altında inşaat yapılarak  giderilecek. Bu gibi bir otopark alanı oluşturulduğunda, üstü 30 cm toprak örtüsü ile kaplanarak, yeşillendirilecek.

Otopark giriş ile çıkışları ön ve arka bahçeden de yapılabilecek. Sokağa beş metre uzaklığı olan evlerde, bina cephesinden iki metre dışarıya kadar yeri boş bırakarak, sokakta olan yaya trafiğine engel olmamak koşuluyla otopark alanı hazırlanacak.

Yeni yönetmeliği göre, tek bağımsız kısımlı, villa benzeri yapılarda, yaya kaldırımında geçişleri önlememek koşuluyla, bütün bahçe alanı otopark gibi hazırlanabilecek.

ZORUNLU ŞARJ ÜNİTESİ

Zorunlu otopark adedi yirmi ile üzeri olan, yeni inşa edilecek binalarda, otopark yerinin % 5’i elektrikli araçlar için olacak ve şarj ünitesi zorunlu olacak.

Yeni yönetmelikte, yapılacak bölge otoparkları ve alışveriş merkezlerinde, alanın % 10’u elektrikli araçlar için ayrılacak ve şarj ünitesi kurulması zaruriyeti getirilecek.

Yönetmelikte, binalarda, seksen metrekare altı her üç daire için bir tane, 80 metrekare ve 120 metrekare arası her iki daire için bir tane, 180 metrekare her daire bir tane, 180 metrekare üstü her daire için de iki tane otopark alanı kurulması karara bağlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal