Haaretz: Türkiye-İsrail Uzlaşmasının Vakti Geldi

İsrail medyası aracılığıyla paylaşılan görüşte, Tel Aviv idaresinin bölgede Ankara ile iş ortaklığına gerek duyduğu ifade edildi.

25.03.2021-11:43 - (Son Güncelleme: 25.03.2021-11:43) Haaretz: Türkiye-İsrail Uzlaşmasının Vakti Geldi

Türkiye, Doğu Akdeniz'de Mısır ile İsrail ile normalleşme mesajı paylaşmış, Ankara'nın çağrısı bölgede oldukça ses getirmişti.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, geçen haftalardaki açıklamasında, Türkiye ile iş ortaklığına hazır olduklarını ifade ederek, "Türkiye'yi bölgesel bir partner olarak görmek isteriz." dedi.

İsrail medyasından Haaretz gazetesi, Ankara-Tel Aviv hattındaki durumu başka bir açıdan değerlendirdi.

İSRAİL MEDYASINDAN ANKARA-TEL AVİV ANALİZİ

"İsrail'in İran'ı kontrol altına almak için Türkiye ile yeniden konumlanması gerekiyor" başlığıyla servis edilen, İsrail-İran yüksek tansiyonuna değinildi, Tahran'a karşı "sağlam bir bölgesel cepheye ihtiyaç duyulduğu" belirtildi.

ORTA DOĞU'DAKİ 3 GÜÇ EKSENİ

Orta Doğu'nun Türkiye, İsrail,  İran ve Arap ortakları olarak 3 kuvvet eksenine ayrıldığına dikkat çekilerek, "Erdoğan'a mütevazı bir 'bedel' ödemek İsrail'e önemli bir stratejik avantaj sağlayabilir." ifadeleri kullanıldı.

Yazıda, şu fikirler aktarıldı:

''TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR"

"Bu, İsrail'in İran'a karşı saflarını sıklaştırması için bir fırsattır ancak bunu doğru yapabilmek için Türkiye'ye ihtiyacı var. Sayısız nedenden ötürü, artık Türkiye-İsrail uzlaşmasının vakti geldi.

Birincisi, Türkiye ve İran düşman olmasa da, Kafkasya, Irak ve Suriye'de ortaya çıkan politik uyumsuzluklar, ikili ilişkileri önemli ölçüde soğuttu. İkincisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile bağlarını yeniden canlandırmak istediğine dair işaretler gönderiyor. İsrail, Türk tarafının görüşme tekliflerine yanıt verirse avantaj yakalar.

Üçüncüsü, güçlü diplomatik bağların yeniden kurulması, İran'ı nükleer müzakereler öncesinde daha fazla izole edecektir. Daha birleşik bölgesel cephe, İran'ı dışlanmış bir devlet haline getirecektir."


     

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal