Ülke ekonomisine milyarlarca lira katkı sağladı: Ilısu Barajı o özelliğiyle dünyada birinci

Yaklaşık 4 yıl önce faaliyete geçen Ilısu Barajı, geçen zaman içerisinde Türkiye ekonomisine 31 milyar liralık katkı sağladı. Baraj bir özelliğiyle dünyada birinci sırada yer alıyor.

19.05.2024-11:07 - (Son Güncelleme: 19.05.2024-11:07) Ülke ekonomisine milyarlarca lira katkı sağladı: Ilısu Barajı o özelliğiyle dünyada birinci

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Türkiye'nin elektrik üretimine önemli bir katkı sağlıyor. Barajın faaliyete geçtiği tarihten bu yana geçen dört yılda, toplamda 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilerek ülke ekonomisine 31 milyar lira katkı sağlandı.

Ilısu Barajı ve HES, Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi amacıyla inşa edilmiş ve Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olarak konumlanıyor. Kurulu güç bakımından ülkenin dördüncü büyük santrali olan Ilısu Barajı, aynı zamanda ikinci büyük dolgu hacmine sahip bir baraj olarak öne çıkıyor.

O özelliğiyle dünya birincisi

AA’da yer alan habere göre; barajın etkileyici özellikleri arasında 135 metrelik temel yüksekliği, 24 milyon metreküp dolgu hacmi ve 2 bin 327 metrelik kret uzunluğu bulunuyor. Ilısu Barajı, dünyanın beton kaplı kaya dolgu barajları arasında birinci sırada yer alıyor. Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük üçüncü depolama hacmine sahip barajı konumunda. Bu özelliğiyle, Türkiye'nin enerji üretiminde stratejik bir öneme sahip ve ülke ekonomisine önemli bir destek sağlıyor.

İlk elektrik üretimine 19 Mayıs 2020'de başlayan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), geçen dört yıl içinde ülke ekonomisine büyük bir katkı sağladı. Bu süre zarfında toplamda 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üreterek Türkiye'nin enerji ihtiyacına önemli bir destek sundu.

Ülke ekonomisine milyarlarca lira katkı sağladı: Ilısu Barajı o özelliğiyle dünyada birinci

Enerji talebi daha da artıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerin enerji talebini artırdığını belirtti. Ayrıca, iklim değişikliği gibi küresel endişelerin, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini daha da artırdığına dikkat çekti.

Yumaklı, su kaynaklarının yerel ve yenilenebilir enerji üretimindeki önemine vurgu yaparak, su kaynaklarından elde edilen elektriğin çevre dostu bir enerji kaynağı olduğunu vurguladı. Türkiye'de hidroelektrik santrallerinin su kaynaklarından elde edilen elektriğin beşte birini karşıladığını belirten Yumaklı, bu alandaki yatırımların ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Ilısu Barajı'nın, Türkiye'nin göz bebeği yatırımlarından biri olduğunu vurgulayan Yumaklı, "2023 yılında 10 adet HES'i tamamladık. 2024 yılında ise 15 adet HES'i daha hizmete sunmayı planlıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Devlet Su İşleri (DSİ) gibi kurumlarımızın çalışmalarıyla ülkemizi enerji üretiminde çağın gerektirdiği düzeye taşımak ve tam bağımsız hale getirmek amacıyla gayret göstermeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal