Mesleki yeterlilik belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır? Mesleki yeterlilik belgesi alma şartları ve geçerlilik süresi

Mesleklerinde, ulusal yeterliliğe sahip olmak için düzenlenen sınavlara girerek başarılı olmaları halinde almış oldukları bir belge olan mesleki yeterlilik belgesi, son zamanların en çok çok araştırılan konusu oldu. Peki, mesleki yeterlilik belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır? Mesleki yeterlilik belgesi alma şartları..

26.06.2022-17:09 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-17:09) Mesleki yeterlilik belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır? Mesleki yeterlilik belgesi alma şartları ve geçerlilik süresi

Mesleki yeterlilik belgesi, bir mesleği yapmak isteyen bireyin Yeterli derecede bilgiye ve beceriye sahip olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Özellikle ilgili mesleklerde eğitim almış olan kişiler, Mesleki Yeterlik Kurumu tarafından düzenlenen kurslara giderek, yetkinlik kazanırlar ve belge sahibi olurlar.

Mesleki yeterlilik belgesi nereden, nasıl alınır?

Mesleki Yeterlilik Belgesi, bireylerin ulusal yeterlilik alanında yetkilendirme belgesi düzenleyen Mesleki Yeterlik Kurulu'nca gerçekleştirilen teorik ve uygulamalı sınavlardan başarıyla ayrılmaları halinde aldıkları bir belgedir.

Mesleki yeterlilik belgesi nedir

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilmek için;

- Belge alınmak istenen, mesleğin belirlenmesi

- Belgesi alınacak olan meslekle ilgili gerekli ulusal yeterlilik düzeyinin sağlanması.

- Mesleki Yeterlik Kurumu ile söz konusu meslekler için düzenlenen sınavlarla belgeli hale gelmesi.

- Mesleki yeterlik belgesini verecek olan kuruluşun yetkili bir kuruluş olması.

Mesleki yeterlik belgesi almak isteyen bireylerle ilgili meslek dalı ile yetkilendirilmiş olan belgelendirme kuruluşlarına başvurularını yaparlar. Yetkili belgelendirme kuruluşu ise bireyn yaptığı başvuruyu uygun bulması halinde kişiye sınav ve değerlendirmeye tabi tutar. Bu değerlendirmeler çeşitli sınav türleri şeklinde yapılır ve yapılan değerlendirmeler sonucunda başarılı olan adaylar, mesleki yeterlik belgesi almaya hak sahibi olurlar.

Kişiler, mesleki yeterlik belgesiyle ilgili olarak yetki verilen kuruluşlar ve çalışması gerekir. Konuyla ilgili kuruluşları araştırabilmek için MYK sitesinden faydalanabilirsiniz. Sorgulamalar sonucunda, sizinle ilgili gerekli tüm süreçler, MYK tarafından takip edilecek ve yeterlik göstermeniz durumunda sizin adınıza belge ve kimlik kartı düzenlenecektir.

Mesleki yeterlilik belgesi alma şartları

Mesleki yeterlik belgesi ile ilgili düzenlenen sınav ve belgelendirme süreci, belirlenmiş olan ulusal düzeydeki yeterliliklerde akredite olan ve aynı zamanda MYK'nın yetkilendirdiği kurum ile kuruluşlar tarafından yürütülmektedir. Belgelendirmelere ilişkin bütün işlemler MYK’nın denetiminde yapılır.

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak için aranan şartlar ise her meslek için geliştirilmiş olan ulusal yeterlilikler ile belirlenir. Bu kapsamda adaylar ilgili yeterliği ile yetkilendirilmiş personeller belgelendirmesine ilişki kuruluşlara başvurularını yaparlar. Her meslek için ayrı bir belge düzenlenmiş olup, her vergi için adaylardan talep edilen şartlar farklık gösterir. Bununla ilgili MYK'nın resmi 'https://www.myk.gov.tr/' adresine girerek gerekli detayları öğrenebilirsiniz.

Mesleki yeterlik belgesi, hangi meslekleri kapsar?

Mesleki yeterlilik belgesi, daha çok tehlike arz eden işlerde çalışanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Bu mesleklerden bazıları ise şöyledir;

Ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sınav uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnomatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynakçı operatörü, makine bakımcısı, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, panel kalıpçı, plastik kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sınavı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı, tünel kalıpçısı, yangın yalıtımcısı dır.

Bu mesleklere ek olarak yapılan güncellemeler sonucunda elektrik pano montajcısı, frezeci, inşaat işçisi, köprülü vinç operatörü, liman kuru yük operasyon elemanı, orman üretim işçisi, otomasyon sistemleri montajcısı, otomotiv elektrikçisi, plastik enjeksiyon üretim elemanı, tornacı ve boyama operatörlerine de mesleki byetelilik belgesi alma zorunluğu getirilmiştir.

Mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi

Mesleki yeterlik belgelerinin geçerlik süresi, mesleğe göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte genel olarak mesleki yeterlik belgesinin geçerlik, süreci 5 yıl olarak belirlenmiştir. Belge sahipleri, mesleki yeterlik belgelerini ve yenileme dönemleri içerisinde başvuru yaparak yenileyebilrler.

Mesleki yeterlilik belgesi almama cezası nedir?

Mesleki yeterlilik belgesini alma zorunluluğu olan fakat, bu zorunluluğa rağmen belge temini yapmayan kişiler idari para cezasına tabi tutulurlar.

İdari para cezası için ise yapılacak olan teftişlerde il müfettişlerinin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin alınma zorunluluğu olan mesleklerde belgesiz olarak personel çalıştıran iş verene her bir çalışanı için 500 TL idari para cezası kesilir. Söz konusu cezalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan iş müfettişlerince yapılan denetimlere göre uygulanır.

İşverene tebliğ edilen idari para cezaları ise tebliğ tarihi itibariyle 1 ay içerisinde ödenir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal