Oluşması milyarlarca yıl sürüyor: Bilim insanları 150 dakika elmas üretti

Doğada oluşması milyarlarca yıl alan doğal elmas, bilim insanlarının sıvı metaller kullanarak yaptığı yeni bir yöntem sayesinde 150 dakikada üretildi. Yönetimin kilit noktalarından birisinin ise karışıma daha az basınç uygulanması olduğu belirtildi. İşte detaylar…

25.04.2024-09:44 - (Son Güncelleme: 25.04.2024-17:32)

Dünyadaki en değerli elementlerden birisi olan elmasın üretimi, doğal şartlarda milyarlarca yıl sürebiliyor. Ancak bilim insanları bu süreci olağanüstü derecede kısaltmayı başararak 150 dakikada doğal elmas üretimi yaptı.

Bilim insanları 150 dakika elmas üretti

TRT Haber'in Sciencealert'ten derlediği habere göre, sentetik elmaslar çok daha hızlı bir şekilde üretilebilir. Ancak, genellikle birkaç hafta kadar süren yoğun bir basınç altında olmaları gerekir. Sıvı metallerin karışımına dayanan yeni bir yöntem ise devasa bir sıkıştırmaya gerek kalmadan birkaç dakika içinde yapay bir elmas üretebiliyor.

Oluşması milyarlarca yıl sürüyor: Bilim insanları 150 dakika elmas üretti

Üretim detayları ortaya çıktı

Güney Kore Temel Bilim Enstitüsü'nden araştırmacıların liderliğindeki ekip, sentetik elmas üretiminde devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Bu yenilikçi yaklaşım, elmas üretim sürecini daha hızlı ve daha ölçeklenebilir hale getirebilir. Karbonu sıvı metale eritmek esas alınan bu yeni yöntem, sentetik elmas üretiminde önemli bir adım olarak öne çıkıyor. 

Önceki yöntemlerde olduğu gibi yüksek basınçlara veya elmas tohumuna ihtiyaç duymadan, düşük basınç ve orta sıcaklıkta elmas yetiştirmeyi başaran araştırmacılar, bu teknolojinin gelecekte sentetik elmas endüstrisinde büyük bir etki yaratabileceğine inanıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal