Uzmanlar tek tahmin etrafında birleşti: Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?

Ekonomi piyasaları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun açıklayacağı faiz kararını merakla bekliyor. Kurul, TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak. İşte detaylar…

25.04.2024-09:32 - (Son Güncelleme: 25.04.2024-17:32)

ürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Fatih Karahan öncülüğünde bugün toplanacak ve saat 14.00’te Nisan ayı faiz kararını duyuracak. Merkez Bankası’nın kararı öncesinde bir araya gelen ekonomi uzmanları TCMB’nin faizi yüzde 50’de sabit tutmasını bekliyor.

Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?

AA’da yer alan habere göre; AA Finans'ın TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik gerçekleştirdiği anket sonuçları açıklandı. Anket, 16 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri çerçevesinde medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit tutulması yönünde oldu. Ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 50 ile yüzde 55 arasında değişkenlik gösterdi. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 50'ye yükseltilmişti.

Uzmanlar tek tahmin etrafında birleşti: Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?

Yabancı uzmanlar tahminlerini sıraladı

Uluslararası uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit tutacağı öngörüsünde bulunurken, bankanın politikaları ve cari işlemlerdeki iyileşme beklentisiyle liranın ilerleyen aylarda daha çekici hale gelebileceğini ifade etti.

Natixis Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva, "Mevcut TCMB Başkanı'nın güvenilirliğini ve bağımsızlığını pekiştiren mart ayındaki beklenmedik faiz artışının ardından, bu kararın liraya olumlu yansımalarının değerlendirilmesi gerekebilir." dedi. Mufteeva, liranın istikrar kazanmaya başladığını ve en azından değer kaybının hızının yavaşladığını belirterek, dolayısıyla dövizdeki olumlu eğilimin önümüzdeki aylarda yerel fiyatlardaki baskıyı azaltabileceğini ifade etti.

Mufteeva, nisan ayına ilişkin enflasyon verilerinin 3 Mayıs'ta açıklanacağını ve bu iyi eğilimin doğrulanmasının beklenmesinin mantıklı olabileceğini belirtti. Ayrıca, iletişim ve geleceğe dönük sözlü yönlendirmenin oldukça güçlü olabileceğini vurgulayan Mufteeva, bu faktörler göz önüne alındığında, mevcut durumun devam edeceği ve faizlerin sabit tutulacağı öngörüsünde bulundu.

Yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde TL güçlenecek

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını tahmin etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın Washington'da yaptığı açıklamadaki "En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek" ifadelerini hatırlatan Drimal, yılın ikinci çeyreğinde liranın çekiciliğinin artabileceğini belirtti.

Turizm sezonunun hız kazanmasının ardından cari işlemler dengesindeki mevsimsel iyileşme ve TCMB'nin para politikasındaki sıkılaştırma tedbirlerinin etkisiyle liranın desteklenebileceğine dikkat çeken Drimal, "Liranın ikinci ve üçüncü çeyrekte güçlenmesini bekliyoruz." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal