LUNA kurtarma planı nedir? LUNA tekrar Binance'ta listelenecek mi?

Kripto para piyasalarının ilk 10 sırasın bulunan ve çok sayıda yatırımcıya sahip LUNA'nın yüzde 99.99 oranında değer kaybetmesi sonrası önemli platformların işlemden çıkarılmasına neden oldu. Çok sayıda yatırımcıyı zarar uğratan bu durum sonrasında ise LUNA ile ilgili kurtarma planlarının ne olduğu araştırılmaya başladı. Peki, LUNA kurtarma planı nedir? LUNA tekrar Binance'ta listelenecek mi? İşte Luna projesine ilişkin tüm merak edilen soruların uzmanlardan gelen yanıtları..

14.05.2022-01:06 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-01:06) LUNA kurtarma planı nedir? LUNA tekrar Binance'ta listelenecek mi?

Terraform Labs isimli Güney Koreli şirketin CEO'su olan Daniel Shin ve Kwon tarafından 2018 yılında kurulan LUNA coin, Tendermint ile oluşturulan bir Proof of Stake (PoS) blok zinciri altyapısının üstünde çalışan algoritmik bir stablecoin platformu olarak adlandırılır. Kısa sürede büyüme eğilimde olan LUNA coin, kripto para listelerinin ilk 10 sırasına kadar yükselen LUNA coin, 120 dolara ulaşarak zirveye kadar yükselmişti.

Beklenmedik bir şekilde değer kaybına uğrayan LUNA coin, yüzde 99.99'a ulaşan kaybı sonrası yatırrımcısını büyük zarar uğratırken Binance, LUNA coin'in delist edildiğini açıkladı. Kripto pra borsalarından çıkarılan LUNA coin'in geleceği ise bu karar sonrası büyük merak konusu oldu.

LUNA tekrar Binance'ta listelenecek mi

LUNA kurtarma planı nedir?

Bir dolara eşit bir şekilde olması için tasarlanan kripto paranın UST'nin fiyatında denge oluşturmak için aynı ekip 'stabil coin'i çıkardı ve LUNA'nın arzının daha artması için değer kayıplarını yüksek seviyelere taşıdı. LUNA'nın değeri, ulaştığı 120 dolarlık yüksek seviyeden bir anda sıfıra düştü.

LUNA'nın fiyatlarında yaşanan bu hareketlilikten sonra Binance borsası, vadeli işlemler çerçevesinde LUNA'yı delist etti. Listeden çıkarılan LUNA'nın yüzde 99.99 değer kaybı sonrası fiyatının sıfıra yaklaşmasında kaynaklı "LUNA/BTC, LUNA/BIDR, LUNA/AUD, LUNA/BNB, LUNA/ETH, LUNA/USDT, LUNA/GBP, LUNA/BRL, LUNA/TRY ve LUNA/EUR" işlem çiftleri de borsadan çıkarılmak zorunda kaldı.

Yaşanan bu gelişmeler sonrası özellikle yatırımcıların aklına LUNA için bşr kurtarma planının olup olmadığı sorusu geldi. Konunun uzmanlarında biri olan Icrypex Hazine Yönetmeni Gökçe Çalışan, konuya ilişkin yaprığı açıklamasında kripto para piyasalarında uzun süredir devam eden makro ekonomik endişelerden dolayı baskılandığını söyledi. Son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele içine girildiğini hatırlatan Çalışan, Rusya ike Ukrayna'nın arasında ortaya çıkan gerilimin çözülememesinin etkilerini gördüklerini ve merkez bankasının para politikalarındaki değişen tutumun da riskli varlıklara ciddi satışları getirdiğini belirtti.

Kripto para piyasalarında doları takipte olan ve fiyatı da 1 dolar ile eşit durumda olan lripto paraların "stabil coin" oalrak anıldığını anlatan Gökçe Çalışan, UST'nin değerinde bir atış yaşanabilmesi için arza sürekli LUNA verildiğini ve LUNA'nın düşüşünde önce adeti 750 milyon olan LUNA arzının da saatler içinde 20 milyara kara ulaştığını kifade etti. Çalışan şuan da bu miktarın 6 trilyonun üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Yakın süreçte LUNA'nın ekosistemde en güvenilir projelerin arasında yer aldığını vurgulayan Gökçe Çalışan, algoritmik stabil özelliğine sahip olan coinlerin oldukça yeni teknolojiler olduğunu ve ekosistemden de bu durumda çıkarması gereken çok fazla dersin olduğunu kaydetti.

LUNA tekrar Binance'ta listelenecek mi

LUNA tekrar Binance'ta listelenecek mi?

BeInCrypto Türkiye analisti olarak konuya ilişkin yorumlarda bulunan Yağmur Bayoğlu, kripto para piyasında sn 1 hafta içinde yaşanmış olan olağanüstü durumların ve aynı zamanda Terra'nın "sabit coin"i olarak sürülen UST ve LUNA'daki düşüşlerin çok fazla dramatik olduğunu belirtti ve rekorlar kıran projenin düşerken hiç destek görmediğini ve projenin kendi yalnızlığına itildiğini ifade etti.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) verdiği kararların başta Bitcoin olmak üzere diğer kripto varlıkların fiyatlarının düşüş yönündeki hareketliliği tetiklediğini söyleyen Bayoğlu, belirli bazı şartlarda bu tarz sorunlarla karşılaşılsa bile şuan için emekleme döneminde olan bir alanda olunduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti. Baloğlu, yorumunda ayrıca, dijital altın söylemleri harici büyük potansiyel vadelerde teknoloji hisselerinin mantığı ile fiyatlandırılan kripto paraların önümüzdeki süreçte yeniden sükse yapacağı ihtişamlı günlere döneceği ifadelerini kullandı.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal