Luna coinde neler oluyor, neden çöktü? Terra Luna coin neden düşüyor?

Son dönemlerde kripto para piyasalarında en çok alım satımı yapılan coinlerden biri haline gelen Luna coindeki çöküş kripto yatırımcısında soru işaretleri oluşturdu. Peki Luna coin neden çöktü ve hangi fiyatlara geldi? İşte Luna'nın düşüşünün arkasında yatan gerçekler...

12.05.2022-11:44 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-11:44) Luna coinde neler oluyor, neden çöktü? Terra Luna coin neden düşüyor?

Fiyatı önceki aylarda 120 dolara kadar ulaşan Luna şok edici bir düşüş yaşadı. 1 dolara kadar inen Luna 3 Milyar dolardan fazla değer kaybederken borsalarda LUNA ve UST çekimleri kapatıldı. Bunun yanı sıra majör borsalarda UST ticareti de belli bir süre durduruldu.

LUNA neden çöktü?

Normal piyasa metrikleri göz önüne alındığında Bitcoin düşüşünde stabil coinlere para girişi olur ve 1'e 1 sabitlenen bu coinler 1 doların bir miktar üstüne çıkarlardı. Fakat Luna'nın stabil coini UST'de bu şekilde bir durum yaşanmadı tam tersine Bitcon'in 30 bin doların altını görmesiyle beraber UST'de çakıldı. Bu durumun UST'nin karşılayamayacağı bir talep sonucunda oluştuğu söyleniyor.

Bitcoin satmalarına rağmen düzeltemediler

Luna coinin bağlı olduğu şirket TerraLabs kurucu ortaklarından olan Do Kwon Luna Foundation Guard stabil coin değerini yeniden 1 dolara yükseltebilmek için tam 750 milyon dolarlık Bitcoin satışı yaptı fakat bu satış da UST'yi kurtarmaya yetmedi.

Bitcoin tüm yamanların en yüksek seviyesinden yüzde 50 düşüş yaşarken altcoinler bu düşüşe yüzde 75-80 arası bir düşüşle karşılık verdiler ve piyasa bir anda kan gölüne döndü. Piyasanın yükseleceğini düşünen bir çok yatırımcının yatırımları eridi. Kripto paralardaki düşüşün FED'in değişen para politikası ve faiz kararlarıyla birlikte daha düşeceği söyleniyor. FED 2022 yılında bilanço daraltmasına  gideceğini de açıklamıştı bu da kripto para piyasasına olumsuz etki edecek gelişmelerden biri olarak görülüyor.

Luna coin nedir?

Luna coin, Tendermint ile oluşturulmuş bir Proof of Stake (PoS) blok zinciri altyapısı üzerinde çalışan algoritmik bir stablecoin platformudur. LUNA, Terra platformunun tokenidir ve fiyat istikrarı mekanizması olarak stabilcoinlerin (TerraSDR'ler ) ihracında ve ayrıca stake etme ve ağ yönetişimi için kullanılır.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal