La Casa De Papel’de ‘Osman’ Karalaması

Netflix’in fenomen dizisi La Casa De Papel’in 4. sezonunda yer alan "Osman" karakterine ülkemizden tepki yağdı.

13.04.2020-10:21 - (Son Güncelleme: 13.04.2020-10:07) La Casa De Papel’de ‘Osman’ Karalaması

Haber365 (Kültür Sanat Servisi) La Casa De Papel’in yeni sezonu geçtiğimiz günlerde Netflix'te yayınlandı. Hepimiz heyecanlıydık yeni sezonu merakla bekliyorduk. Dizinin yeni sezonunun yayınlanması karantina günlerinde belki de bizi mutlu eden sayılı şeylerdendi. Dizi bir önceki sezondan daha aksiyonluydu bazı sahneleri Pubg oyunu kadar yapay gözükse de sürükleyici bir şekilde 8 bölümü bitirdik.

Herşey güzel gidiyordu ta ki dizide ilk kez bir Türk karakteri görene kadar. Bir süre La Casa De Papel çetesine “İstanbul” adında bir karakterin katılacağı konuşuluyordu. Dizide de bir Türkün oynayacağını duyunca sevinmiştik sevinmesine ama Türk karakter işkenceci ve para düşkünü olarak gösterilince bu durum önce üzdü sonra da öfkelendirdi. Üstelik adı da ne tesadüfse “Osman”dı.

Dizide Osman karakteri, İspanyol gizli servisi için çalışan, para için Rio’ya günlerce işkence eden onu diri diri toprağa gömen sadist bir adamın tekiydi.



Geçmişte Rise Of Empires Ottoman adlı belgeselde de Osmanlı Devleti'ni hedef alan Netflix Osmanlı Devleti'ni yerden yere vuran Celal Şengör'ü Osmanlı cephesinden bir tarihçi sıfatıyla konuşturmuştu. Şengör de belgeselde tarihi olayları çarpıtarak kendi yorumlarını katmıştı.

Bununla da kalmadı Netflix’deki yeni dizi ‘Aşk 101’de ne hikmetse yine “Osman” adındaki bir karakter LGBT’li birini canlandırdı.

Hadi diyelim dizide bir Türk olacak hadi kötü kadam yapacaksın onu da kabul edelim peki binlerce isim varken neden Osman? Aslında Amerika kökenli Netflix’in Osman takıntısının nereden geldiği aşikar. 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Doğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'ya kadar topraklarını genişleten ve 16. yüzyılda dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelen Osmanlı Devleti’ni Batı’nın hala hazmedemeyişi ve bu güçlü devletin kurucusunun Osman Gazi olması.



La Casa De Papel’in yeni sezonunu izleyenler de "Osman" karalamasına sessiz kalmadı ve sosyal medya hesaplarından duruma tepki gösterdi. Türkiye’de milyonlarca abonesi bulunan Netflix’in bu yaptığı abone sayısını etkiler mi bilmem ama milyonlarca hayranı bulunan bir dizinin böyle bir olayla gündeme gelmesi açıkcası hayal kırıklığıydı. Dizide bu durumu telafi edeceklerini de hiç sanmam ki telafi etmeyi düşünselerdi zaten yapmazlardı.

Neyse ki dizi ihracatında dünyayla yarışır halde olan ülkemiz de Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman dizileri ile onlara gerçek Osmanlı’yı gerçek "Osman"ı göstermeye devam eder.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal