Yıldız Kenter Kimdir?

Yıldız Kenter kimdir? Yıldız Kenter biyografisi nasıldır? Yıldız Kenter hayatı nasıldır? Yıldız Kenter kaç yaşında öldü?

24.06.2020-17:15 - (Son Güncelleme: 24.06.2020-17:13) Yıldız Kenter Kimdir?

Ayşe Yıldız Kenter, 11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 17 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Yıldız Kenter, oyunculuğuyla tanınmaktadır.

Yıldız Kenter’in Hayatı

Yıldız Kenter, 11 Ekim 1928’de İstanbulda doğdu. Babası diplomat Ahmet Naci Kenter, annesi İngiliz asıllı Olga Cynthia (Nadide Kenter), küçük kardeşi ünlü tiyatro oyuncusu Müşfik Kenter’dir.

Yıldız Kenter, ilkokul eğitimini Ankara’da gördü. Bu sıralarda aile, çeşitli maddi zorluklar çekmiştir.

Yıldız Kenter, Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitirdi. Mezun olduktan sonra 11 yıl boyunca Ankara Devlet Tiyatrosunda rol aldı. Daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarek ders vermeye başladı.

1959 yılında Ankara Devlet Tiyatrosunu bırakarak bir sene kadar tiyatrocu ve yönetmen Muhsin Ertuğrul ile çalıştı.

1960 yılında, kardeşi Müşfik Kenter ile, Muhsin Ertuğrul’un da desteğiyle Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu. Topluluğun ilk oyunları 1959- 1960 döneminde yayımlanmaya başladı. Topluluğun sergilenen ilk oyunu, “Salıncakta İki Kişi”dir. Topluluğun çekirdeğini oluşturan kadroda Sadri Alışık ve Genco Erkal da bulunuyordu.

Yıldız Kenter, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta çeşitli oyunculuk metotları üzerine çalışmalarda bulundu.

Uluslararası sahnelerde İngilizce ve Türkçe tiyatro oyunlarında rol aldı. 1962 yılında “yılın kadını” seçildi. 1981 yılında, Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.

Yıldız Kenter Aynı zamanda UNICEF iyi niyet elçisidir.

Yıldız Kenter’in Tiyatro ve Sinema Kariyeri

Yıldız Kenter, Kent Tiyatrosunu inşa edenlerden biridir. Kendisi, sayısı 100’ü aşan tiyatro oyununda sahne aldı. Shakespeare’in Hamlet’i, Abdülhak Hamit Tarhan’ın Finten’i, Tolstoy’un Anna Karenina’sı, Çehov’un Martı’sı, Schiller’in Maria Stuart’ı, Zola’nın Gelin’i rol aldığı tiyatro oyunlarından sadece bazılarıdır.

Kenter, birçok sinema filminde de rol aldı. Beyaz Melek (2007), Kartal Yuvası (1974), Anneler ve Kızları (1971) rol aldığı filmlerden bazılarıdır.

Yıldız Kenter’in Kazandığı Ödüller

Başarılı tiyatro ve sinema oyuncusu Yıldız Kenter gerek tiyatroya yaptığı katkılar, gerekse oyunculuk yeteneğiyle sayısız ödül kazanmıştır. Bunlardan bazıları:

• “Ağaçlar Ayakta Ölür” ile 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünü kazandı.

• “İsyancılar” ile 1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünün sahibi oldu.

• 1984 yılında, Roma İtalyan Kültür Birliği, "Adalaide Ristori" ödülüne layık görüldü.

• 1991 yılında Uluslararası Lions Kulübü’nün The Melvin Jones Ödülünü kazandı.

• Avni Dilligil "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülüne 3 defa layık görüldü.

• 1995 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Onur ödülünü kazandı. Tiyatro sanatına yaptığı katkılar için kendisine bu ödül takdim edildi.

• 1998 yılında, Ankara Sanat Kurumu tarafından verile "Yılın Kadın Sanatçısı" ödülünü kazandı.

Yıldız Kenter’in Vefatı

Yıldız Kenter, vefatından önce bir süre akciğer hastalığıyla mücadele ediyordu. 17 Kasım 2019 tarihinde, yaşlılığa bağlı solunum yetmezliği nedeniyle vefat etti. Öldüğünde 91 yaşındaydı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal