Vefatının 4. Yılında Tüm Zamanların En İyi Boksörü ‘Muhammed Ali’

Tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen Muhammed Ali aramızdan ayrılalı 4 yıl geçti.

03.06.2020-11:13 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-12:22) Vefatının 4. Yılında Tüm Zamanların En İyi Boksörü ‘Muhammed Ali’

Efsanevi boksör ve Müslüman aktivist Muhammed Ali, ABD'nin Kentucky eyaletinin Louisville kentinde 17 Ocak 1942'de dünyaya geldi.

Spor dünyasında "tüm zamanların en büyüğü" olarak anılan Muhammed Ali'nin boksla tanışması, ise ilginç bir olayla başladı.

Muhammed Ali’nin 12 yaşında bisikleti çalındı. Olayın ardından karakola koşan ve burada sinirilerini kontrol edemeyen Ali’ye boks yapma tavsiyesinde bulunuldu.

Bu tavsiyelere uyan Ali, 4 yıl boyunca boks antrenörü Chuck Bodak tarafından çalıştırıldı.

Bölgesel birçok turnuvada "Altın Eldiven" kazanan Ali, amatör olarak çıktığı 100 maçın 95'ini aldı.

Tüm zamanların en iyi ağır sıklet boks şampiyonu olarak kabul edilen Muhammed Ali, asıl çıkışını 1960 Roma Olimpiyatları'nda hafif ağır sıklette altın madalyaya ulaşarak yaptı.

ABD’deki ırkçı yaklaşımlar o zamanlar da vardı. Olimpiyattaki başarısının ardından bir restorana giden Muhammed Ali, siyahi olmasından dolayı restorana alınmayınca tepkisini gösterdi.

Aldığı madalyayı Ohio Nehri’ne fırlatan ABD'li boksör, emekliye ayrılmasından yıllar sonra olimpiyat ateşini taşıdığı 1996'da Atlanta'da düzenlenen oyunlarda aldığı ödülle, kaybettiği madalyaya yeniden kavuştu.

Hızlı yükselişiyle boks camiasının da dikkatini çeken Muhammed Ali, profesyonel boks hayatının ilk üç yılında çıktığı 19 maçın 15'ini nakavtla kazandı.

Rakiplerini psikolojik açıdan da alt eden Muhammed Ali, 25 Şubat 1964'te Miami'de Sonny Liston ile unvan maçını yenerek ilk altın kemerini 22 yaşında aldı.

Altın kemerin ardından Müslüman olan Muhammed Ali, İslamiyet'in doğru tanınması ve yaygınlaşması amacıyla çeşitli çalışmalarda bulundu.

1965'te düzenlenen rövanş maçında ilk rauntta yaklaşık 2 dakika içinde rakibini devirerek unvanını koruyan Muhammed Ali'nin rakibinin devrilmesine yol açan darbesi o kadar hızlıydı ki boks tarihine "hayalet yumruk" olarak geçti.

Amatör olarak katıldığı 167 maçın 161’ini kazanarak bu alanda bir rekora imza atan Muhammed Ali profesyonel dönemde yaptığı 61 maçta sadece 5 kez yenildi.

ABD hükümeti tarafından 1966'da acil koduyla Vietnam Savaşı'na çağırılan Muhammed Ali, "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım." diyerek savaş çağrısını reddetti.

Bu olay yüzünden 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırılan Muhammed Ali, 3,5 yıl boyunca bokstan uzak kaldı.

Dava sürecinde de ciddi maddi sıkıntı çeken ünlü boksör, 1971'de Yüksek Mahkemedeki temyiz davasını kazandı.

1972 ve 1988 yıllarında iki kez Hacca giden Muhammed Ali, 1978'de boksu bıraktığında dünya şampiyonu unvanına sahipti.

27 Temmuz 2012’de Londra'da, 2012 Yaz Olimpiyatları açılış törenindeki olimpiyat bayrağını taşıyan usta boksör, parkinson hastalığından dolayı stadyumda bayrağı taşıyamadı.

Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan'daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden Muhammed Ali, 3 Haziran 2016 günü solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Arizona'nın Phoenix kentindeki bir hastanede hayata veda etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal