Tanrı Demek Günah mı?

Dizi ve filmlerde veya yakın çevrenizde Allah yerine 'Tanrı' kelimesini kullanıldığına şahit olmuşuzdur. Allah ismi yerine Tanrı kullanılır mi? 'Tanrı' kelimesi, Arapça da 'ilah' kelimesine karşılık gelmektedir. Peki tanrı demek günah mı? Allah adı yerine tanrı demek caiz mi?

23.01.2021-13:25 - (Son Güncelleme: 23.01.2021-13:25) Tanrı Demek Günah mı?

Tanrı Arapça da İlah kelimesinin karşılığıdır. 'İlah' daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. 'Allah' kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Allah yerine Tanrı kullanılması caiz mi sorusunun yanıtını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu verdi. Buna göre Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını 'Allah' diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla 'Allah' bu adla veya 'esma-i hüsna' adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Allah yerine Tanrı denir mi?

TANRI DEMEK GÜNAH MI?

Kelam âlimlerine göre 'Allah' kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmuyor. 

ALLAH YERİNE TANRI DENİR Mİ?

Öte yandan 'Allah' kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını 'Allah' diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya 'esma-i hüsna' adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal