Sokullu Mehmet Paşa’nın Projelerinin Osmanlı’ya Olumlu Etkileri

Sokullu Mehmet Paşa’nın projelerinin Osmanlı’ya olumlu etkileri nelerdir konu başlığı kapsamında Sokullu projelerinin hayata geçirilemediğinin belirtilmesi gerekiyor. Bu anlamda Osmanlıya etkisi sadece öngörülü devlet adamları yetiştirdiğini anlamamız yönünde olacaktır.

25.07.2020-12:15 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-12:14) Sokullu Mehmet Paşa’nın Projelerinin Osmanlı’ya Olumlu Etkileri

Sokullu Mehmet Paşa’nın ortaya koymuş olduğu projelerin başında Süveyş Kanalı ve Don Volga Kanal Projeleri gelmektedir. Her ikisinin de gerçekleşmesi mümkün olmamıştır. Sokullu bu projelerin gerçekleştirilmesi için büyük çaba sarf etmiş fakat kendine cephe almış olan bir talkım devlet adamlarının projelerin imkansızlığını vurgulamaları sebebi ile hayata geçirilme aşaması mümkün olmamıştır.

Süveyş Kanalı Başarılı Olsaydı Ne Olurdu?

Aslına bakılırsa tarihi manada olsaydı/olmasaydı ne olurdu sorularının yöneltilmesi çok da doğru değildir. Bu alanda tahminlerde bulunmak zor! Fakat Süveyş kanalı gibi önemli bir projenin Osmanlı tarafından hayata geçirilmesi durumunda ekonomik manada büyük bir dar boğazdan kurtulma sağlayacağını da mümkün kılmaktadır.

Süveyş Kanal projesinin hayata geçirilmesi durumunda Osmanlıyı en net şekilde arka plana iten hususlardan biri olan Coğrafi Keşiflerin olumsuz etkisinin de açık ara ortadan kaldırılacağı fark edilmektedir. Fakat bu projenin hayata geçirilmesi maalesef ki mümkün olmamıştır.

Don Volga Kanal Projesinin Amacı Nedir?

Sokullu Mehmet Paşa’nın projelerinin Osmanlıya olumlu etkileri nelerdir konu başlığı altında en dikkat çeken hususların başında Don Volga geliyor. Don Volga Kanal projesi ile alakalı olarak dikkate alınması gereken ana unsurlar;

  • Bu projenin hayata geçirilmesi için Volga kesiminin fethedilmesi gerekmektedir. Dönemin devlet görevlilerinin Sokullu’ya cephe almaları sebebi ile bu fethin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını dile getiren adımlar atılmıştır.
  • Projenin asıl amacı Türkistan kısmında yer alan halkın Rus baskısından korunmasıdır. İlerleyen aşamalarda Türkistan bölgesinde uygulanan Ruslaştırma çalışmaları ile Sokullu’nun aslına bakılırsa bu alanda endişelerinde ne derece haklı olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir.
  • Bu proje ile korunmak istenen bir diğer unsur da Karadeniz’dir. Karadeniz’in hem Ruslar hem de diğer tüm kuvvetli devletler tarafından her zaman elde edilmek istenen bir alan olduğu da kendini göstermektedir.

Ekonomik Sıkıntılar Projelere Ket Vurdu!

Sokullu Mehmet Paşa’nın projelerinin Osmanlıya olumlu etkileri nelerdir; projelerin uygulanmamasının tek sebebi muhalif bakış açıları değildir. Buna ek olarak Osmanlının içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların da büyük sorunları beraberinde getirdiğinin bildirilmesi gerekmektedir. Siz de ekonomik sıkıntıları dönemsel manada incelediğiniz zaman bu şekilde uzun süreli yatırımlar gerektiren projelerin yapılmasının mümkün olmadığını siz de görebilirsiniz.

Ekonomik manada yer ayrılan en temel unsur Osmanlıda genel olarak askeri adımlar oluyor. Bu yatırımların her zaman bir fetih ile sonuçlanmadığı da fark edilmektedir. Yenileşme adımlarında dahi öncelikle ordunun düzeltilmesi için çaba sarf edilmiştir. Ekonomik sıkıntıların ortadan kaldırılması için bir çaba sarf edilmemiş sermaye askeri sahaya akıtılmaya devam etmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal