Sanayi Devrimi’nin Osmanlı’ya Etkileri Nelerdir?

Ekonomik etkiler ve çok daha fazlası anlamına gelen Sanayi Devrimi aslına bakılırsa Osmanlı’nın ekonomik manada geri kalmışlığının en temel yansımalarından bir tanesidir. Peki, Sanayi Devrimi ardından Osmanlı'da neler oldu, sonuçları nelerdir?

25.07.2020-12:00 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-17:32) Sanayi Devrimi’nin Osmanlı’ya Etkileri Nelerdir?

Sanayi Devrimi İngiltere’de gerçekleştirilmiştir. İngiltere’de gerçekleştirilen bu devrim üretimin hız kazanması, sevkin kolaylaşması ve aynı zamanda ürünlerin tane adedinin düşmesi manasına da gelmektedir. Buharın hem gemilerde hem de üretim aşamasında kullanılan motorlarda kullanılması ile beraber asıl hız kendini göstermiştir. İşte detaylar...

OSMANLI EKONOMİSİ İÇİN ZOR ZAMANLAR

Sanayi Devrimi, Osmanlı'nın çok sınırlı ölçüde sahip olduğu sınai gücü daha da sınırlı bir hale getirmiştir. Ayrıca bu uruma eşlik eden yaygın uygulanan kapitülasyonlar ile beraber durum daha da sorunlu bir hal almıştır.

Sanayi İnkılabının asıl oluştuğu ile alakalı incelemeler yapılırken aslına bakılırsa Rönesans ve Reform hareketlerinin en temel yansımalarından biri olduğu da kendini göstermektedir. Başka coğrafyalarda bu tür bir gelişimin kendini göstermemesi nedendir diye bir soru yöneltilirse elde edilen cevabın öncül politik gelişmeler ile yakından alakalı olduğu da fark edilmektedir.

Osmanlı'nın hali hazırda zor durumda olan ekonomik ve sınai durumunu çok daha zor bir duruma getirdiğinin belirtilmesi gerekmektedir. Sanayi Devrimi ile beraber küçük işletmelerin ekonomik düzene tutunma çabasının daha da zor sonuç verdiği fark ediliyor.

Osmanlı ve Sanayi Devrimi

PAZAR ARAYIŞINDA ARTIŞ

Üretim gücünün artması ile beraber bu noktada üretimin en temel kaynağı olan hammadde arayışının da tavan noktaya geldiği fark ediliyor. Pazar arayışı da bunu takip eden husus olmuştur. Pazar arayışı ile beraber akla gelen en temel kavramların başında kesinlikle sömürgecilik kendini göstermektedir.

Sömürgeciliğin farklı coğrafyalarda fetih anlayışı ile değil sadece kaynak adımlı kullanıma dayalı olmasının Osmanlı İmparatorluğunun mantalitesi ile aslına bakılırsa taban tabana zıt bir durumun kendini gösterdiği de fark ediliyor. Sömürgecilik yarışına da dahil olmayan Osmanlının kapitalist sisteme entegrasyon adımında da büyük sorunlar yaşadığı ve sadece Pazar olarak belirli bir süre bu sistemin bir parçası olduğu konunun uzmanları tarafından dile getiriliyor.

OSMANLI MALLARINA TALEP AZALDI

Sanayi Devrimi’nin Osmanlı’ya etkileri nelerdir; ucuz mal üretiminin artması ve Osmanlının pazarlarının sıklıkla kullanılması sebebi ile Osmanlı mallarına gelen talep de direkt olarak azalmıştır. Bu noktada nasıl bir adım atılması gerektiği konusunda oldukça farklı yorumlar kendini gösteriyor. Fakat asıl unsurun kapitülasyonların yaygınlığının azaltılması ve hatta kaldırılması ve yerli malın daha cazip hale getirilmesinden çözüm yolunun geçtiği fark ediliyor. Fakat dönem koşulları içerisinde bu tür bir adım atılmasının çok da mümkün olmadığı fark edilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal