Mimarlık Tarihinin Mihenk Taşı: Mimar Sinan

Tüm zamanların en iyi mimarı olarak nitelendirilen ve "Koca Sinan" olarak anılan Mimar Sinan, ortaya çıkardığı eserlerindeki ustalık ve işçilikle yüzlerce senedir hayranlık uyandırmaya devam ediyor.

09.04.2019-12:03 - (Son Güncelleme: 09.04.2019-14:56) Mimarlık Tarihinin Mihenk Taşı: Mimar Sinan

Mimarlık tarihinin ustası Mimar Sinan, vefatının 431. senesinde de dehası, eserlerindeki ustalık, mühendislik ve işçilikle hala hayranlık uyandırmayı sürdürüyor.

Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya gelen Sinan, Yavuz Sultan Selim döneminde devşirme olarak İstanbul'a geldi. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yeniçeri olan Sinan, Kara Buğdan seferinde Prut nehri üzerine 13 günde inşa ettiği köprü ile Kanuni Sultan Süleyman'ın takdirini alarak başmimarlığa yükseltildi.

Dünyada 82 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere toplam 364 esere imza atan Mimar Sinan, 9 Nisan 1588'de 98 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

Yukarıdan bakıldığında pergel şeklinde görülen Mimar Sinan'ın türbesi, "şaheseri" olarak adlandırılan Süleymaniye Külliyesi'nde bulunuyor.

SİNAN'IN AYASOFYA'SI

İstanbul'un en önemli tarihi mimarilerinden biri olan Ayasofya'nın bugüne kadar ayakta durmasının Mimar Sinan sayesinde olduğunu belirten Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yüksek Mimar Prof. Dr. Suphi Saatçi, şöyle diyor:

"Ayasofya tarih boyunca büyük badireler atlatmıştır. İlk yapılışında ahşap olan Ayasofya yandıktan sonra kargir olarak inşa edilmiştir. Deprem neticesinde yıkılınca tekrar inşa edilmiştir. Bugünkü yapı, bana göre Sinan'ın Ayasofya'sıdır. Yapısal sorunları olmasına karşın Sinan'ın köklü tahkimatı, yapının alt kaidesini payandalarla sağlama alması, iki kalın minare ile yapıyı dengelemesi Ayasofya'yı günümüze taşımıştır."

İSTANBUL’DA 100 ESERİ VAR

Osmanlı coğrafyasında 365 eseri olan Mimar Sinan'ın İstanbul ve yakın civarlarda 200'e yakın eseri bulunuyor.

İstanbul'daki 100 eserden 58'i özgünlüğünü kaybetmezken buradaki eserleri arasında Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa için inşa edilen Beşiktaş'taki türbe, Üsküdar'daki Atik Valide Sultan Külliyesi, Sultanahmet Meydanı'ndaki İbrahim Paşa Sarayı (Türk İslam Eserleri Müzesi), Ayasofya Camisi'nin minareleri yer alıyor.

ÇIRAKTAN USTALIĞA

Mimar Sinan, 1543-1548 senelerinde inşa ettiği ve çıraklık eseri olarak tanımladığı Şehzadebaşı Camisi'nde ilk defa yarım kubbe mimarisini gündeme getirmişti. Dört yarım kubbeli bir yapı inşa eden Sinan, yarım küreli büyük bir kubbe ile çevresindeki 4 yarım kubbeyle camiyi tamamlamıştı.

Sinan'ın kalfalık eseri olarak bilinen Süleymaniye Camisi'nin 27,5 metre çapındaki büyük kubbesi, aynı Ayasofya'da olduğu gibi yarım kubbe ile sağlamlaştırıldı. Caminin avlusunun 4 köşe noktasında bulunan farklı boyutlardaki minarelerden avlunun kuzey kesimindeki ikişer şerefeli ve 56 metre boyunda yapıldı.

Ustalık eseri olan Edirne'deki Selimiye Camisi, Türk-Osmanlı sanatının ve dünya mimarlık tarihinin ana eserlerinden biri sayılıyor. Sultan 2. Selim tarafından inşa ettirilen ve 4 minare özelliğiyle öne çıkan cami, kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu kanıtlıyor.

Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal