Diriliş Nerede Çekildi?

Diriliş adlı dizinin gerçek adı Diriliş Ertuğrul şeklinde geçmektedir. Tekden Film’in yapımcılığıyla, TRT 1’de yayına giren dizi, ilk anından itibaren büyük ilgi görmüştür. Senaryosu Mehmet Bozdağ’a ait çalışmanın, yönetmeni Metin Günay’dır.

16.07.2020-15:44 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-15:42) Diriliş Nerede Çekildi?

Dizinin senaristi Bozdağ, bu yapımcı şirketin de ortaklarından biri olup, daha önce benzer çalışmalar yapmıştır. Kuruluş Osman dizisinde de görev alan Bozdağ, 2020 yılının başında vizyona giren; Emre Kıvılcım, Fatih Paşalı, Levent Özdilek, Seray Kaya ve Ece Çeşmioğlu gibi oyuncuların rol adıkları Türkler Geliyor Adaletin Kılıcı filminin de senaristliğini üstlenmiştir. Kendisi de tarih bölümünde ihtisası yapmıştır.

13.y.yl dönemini ele alan Diriliş dizisinin de başrolünde Ertuğrul Gazi’yi canlandıran Engin Altan Düzyatan yer almaktadır. İlk bölüm 2014 yılında yayına girmiştir. Diğer oyuncular ise, Esra Bilgiç, Kaan Taşaner, Didem Balçın ve Hülya Darcan şeklinde sayılabilir. Dizide kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunmaktadır.

Dizinin reyting rekorları kırdığı, pek çok kesim tarafından da fazlasıyla sevilip, sahiplenildiği de görülmüştür. Öyle ki, Diriliş 2015 yılının en iyi dizisi seçilmekle kalmayıp; Altın Kelebek Ödülleri’nde 2016 yılının da en iyi dizisi seçilmiştir. Hakkında oldukça olumlu yorumlar belirtilmektedir.

Diriliş için özel kostümler, mücevherler, mekânlar tasarlanmıştır. Oyuncular yaklaşık altı ay boyunca ön hazırlık yaparak, binicilik ve kılıç kullanma üstüne özel dersler almışlardır.

Dizinin koreografik dizaynı için, dünyaca ünlü ekiplerden Nomad grubu getirtilmiştir.

Diriliş’in bir bölümü ortalama 120 dakikadır.

DİRİLİŞ DİZİSİNİN KONUSU

Diriliş, ağırlıkla Ertuğrul Gazi üstünden anlatılan tarihsel bir Osmanlı hikâyesidir. Üç sezondan oluşur;

*Birinci Sezon:

Kayı Boyu’nun ilerleyişi adına, sert koşullarda verilen mücadeleleri anlatan dizide, ilk bölüm Tapınak Şövalyeleri’yle girişilen savaş üstünden gitmektedir. Bu şövalyeler Hıristiyanlık dinine sıkı sıkıya bağlı askerlerdir.

*İkinci Sezon:

Moğollar’la savaşan Ertuğrul Bey, bu uğurda ailesinden ve kardeşlerinden de epeyce zaman uzak kalmıştır. İkinci sezon bu uzaklığın, bu direnişin öyküsünü aktarmaktadır.

*Üçüncü Sezon:

Kayı Boyu’nun Söğüt civarına gelerek, Bizans İmparatorluğu’yla ve Çavdaroğulları Beyliği’yle çatışmasını konu edilmiştir.

DİRİLİŞ DİZİSİ NEREDE ÇEKİLDİ?

Diriliş dizisi nerede çekildi denildiğinde, içeriği itibarıyla farklı bölgeleri işaret edebilmek mümkündür. Bu bölgeleri şöyle sayabiliriz:

*Riva ve Beykoz’daki Kundura Fabrikası

*Kapadokya

Dizi için, Riva ve Beykoz’daki kundura fabrikasına büyük bir plato inşa edilmiştir. Buraya 600 metrekareyi kapsayacak Süleyman Şah otağı kurulmuş olup, birçok dükkân, oba, yerleşke, Halep Sarayı, arz-konuk odaları, zindanlar, tapınak odaları, tekkeler ve çadırlar yerleştirilmiş; burada başlı başına bir yaşam alanı kurulmuştur.

Diriliş, sezonun değişmesiyle birlikte, açık alanları ve düzlükleriyle ünlü, tarihi alan Kapadokya’da çekimlerine devam edilen bir dizi olmuştur.

Dizi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümetinin ideolojisini desteklediği şeklinde de yorumlar almıştır. Dış basında, Türkiye kendisini bir dünya gücü olarak telakki ediyor gibi yorumlar da yazılmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal