Arslantepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi İçin Geri Sayımda

Malatya'da yer alan Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor. Ancak kalıcı listeye dahil olmak için gün sayıyor.

24.10.2020-09:28 - (Son Güncelleme: 24.10.2020-09:27) Arslantepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi İçin Geri Sayımda

Malatya Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinden kalıcı listeye dahil olmayı bekliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kontrolünde, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Battalgazi Belediyesi koordinasyonunda 7 bin senelik geçmişiyle şehir devletlerinin temellerini attığı Arslantepe Höyüğü'nün koruma altına alınması için çalışma yürütülüyor.

Arslantepe, tarih ve arkeoloji alanında öneme sahip kentin simge alanlarından biri olması sebebiyle hak ettiği değeri görmeyi bekliyor.

1961'den beri Roma La Sapienza Üniversitesinden ekipler tarafından düzenli kazı çalışmalarının gerçekleştirildiği, kalıntıların 5100-5400 yıl öncesine işaret ettiği ören yeri, aday olduğu UNESCO Dünya Mirası listesine girmek için gün sayıyor.

Bu sene haziran-temmuz aylarında açıklanması beklenen UNESCO kararı, yeni tip koronavirüs sebebiyle gerekli toplantı ve çalışmaların yapılamaması gerekçesiyle henüz açıklanamamıştı.

2014'te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Arslantepe Höyüğü, UNESCO adına geçen sene eylülde Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) yetkilisince incelenmişti.

Arslantepe kazılarında, devlet sisteminin doğuşuna, eşitlikçi toplum yapısından hiyerarşik toplum yapısına çeşitli bulgulara rastlanılmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal