3 Bin Yıllık Tarihi Maraş Kalesi Açılıyor

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunda tarihi bayrak olayı ile öne çıkan Tarihi Maraş Kalesi’nin restorasyonu tamamlandı.

22.05.2020-09:45 - (Son Güncelleme: 22.05.2020-09:43) 3 Bin Yıllık Tarihi Maraş Kalesi Açılıyor

Kahramanmaraş kent merkezindeki yığma tepenin üstünde yer alan Tarihi Maraş Kalesi, bayram sonrası ziyarete açılıyor.

Kahramanmaraş’ta Geç Hitit döneminde inşa edilen ve tarihe meydan okuyarak günümüze kadar gelen Tarihi Maraş Kalesi’nin restorasyonu sona erdi.

2017'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete kapatılıp restorasyona alınan tarihi yapı 20 ay süren çalışmalarla aslına uygun bir şekilde restore edildi.

4 milyon 800 bin liraya mal olan çalışmalar kapsamında 520 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğindeki surlar yenilenip, ışıklandırıldı.

Restorasyonun ardından bakanlık tarafından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen tarihi yapının çevre düzenlemeleri de yapıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kaleyi Ramazan Bayramı'ndan sonra ziyarete açacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Tarihçilerin ifade ettiğine göre kalemizin 3 bin yıldan fazla bir geçmişi var ve birçok medeniye ev sahipliği yapmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı kalenin surlarının restorasyonunu yaptıktan sonra süreçle ilgili bazı nedenlerden dolayı çevre düzenini bitiremedi ve bize devretti. Biz de büyükşehir belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan kalenin çevre düzeni işini devralarak bu işe başladık. Yapılan çalışmalar kapsamında kalenin içinde binayı boşaltıp, kolon-kiriş hainde bıraktıktan sonra kalenin tarihi dokusuna da uygun olarak yeniden dizayn ettik. Surlardaki taşlara benzeyen taşlarla dışını tamamen taş kaplama, pencerelerini ahşap görünümlü, bir mekanı oluşturduk ve burası şehrimiz için hayırlı uğurlu olsun. Kaleyi şu an fili olarak açmadık ama bayrama müteakip açacağız."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal