Antalya Saat Kulesi Restore Ediliyor

Antalya'nın, kent silüetini oluşturan simge eserlerinden tarihi saat kulesi, özgün kubbesine kavuşacak.

21.05.2020-11:34 - (Son Güncelleme: 21.05.2020-11:33) Antalya Saat Kulesi Restore Ediliyor

Turistlerin gözde şehri Antalya'nın, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan tarihi saat kulesi, özgün haline kavuşturulacak.

Dünyaca ünlü tarihi Kaleiçi'nde yer alan saat kulesi kent silüetini oluşturan nadide eserlerden.

Bizans döneminde beşgen burç  olarak inşa edilen, 2. Abdülhamid'in kentlerdeki saat kulelerini önemsemesi üzerine, 20. yüzyılın başlarında ise tadilattan geçerek saat kulesine çevrilen yapının üzerinde 1940'lı yıllara kadar kubbe yer aldı.

1940'lı yıllardaki bir fırtınada yerden 14 metre yükseklikteki saat kulesinin kubbesi zarar gördü be yerine görünümlü dendanlar dendanlar (kalelerde askerlerin beden ve burçlar üzerinde sığındıkları yerler) yerleştirildi.

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise saat kulesinin eski haline kavuşması için çalışma başlattı. Çalışmaların ardından saat kulesi kubbesine kavuşacak.

kulenin özgün haline getirilmesi için restorasyon çalışmalarının sürdüğünü dile getiren  Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar,  "Surların üzerine yapılmış, altta tarihi kalıntılar mevcut. Kulenin özgün bir kubbesi varmış ancak kubbe kaldırılıp imitasyon taşlardan dendanlar yapılmış. Kullanılan malzeme de uygun değil. Restorasyon çalışmasıyla saat kulesi, özgün kubbesine kavuşacak." diye konuştu.

Yenileme çalışmalarının en geç 1,5 yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Coşar, "Burada kazı yapacağız. Kazıda neler çıkacağını bilmiyoruz. Yeni veriler çıkarsa uzayabilir ama bizim amacımız 1 ya da 1,5 yıl içinde çalışmaları tamamlamak." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal