Karadeniz'de Mantar Zehirlenmelerinde Artış: Tek Bir Tanesi Bile Öldürebilir

Karadeniz'de mantardan zehirlenme vakaları artıyor. Geçtiğimiz son 10 gün içinde Trabzon, Ordu ve Gümüşhane'den 15 kişi zehirlenme sebebiyle hastaneye gitti. Konuya ilişkin olarak uzmanlar, tek bir mantarın bile öldürebileceğini vurguladı.

16.09.2021-11:40 - (Son Güncelleme: 16.09.2021-15:21) Karadeniz'de Mantar Zehirlenmelerinde Artış: Tek Bir Tanesi Bile Öldürebilir

Son zamanlarda mantar kaynaklı zehirlenmelerde çok fazla artış olduğunu söyleyen, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Aynur Şahin, son 10 gün içerisinde Trabzon, Ordu ve Gümüşhane'de mantar zehirlenmesi sebebiyle 15 hastanın kendilerine danıştığını belirtti.

UZMAN GÖRÜŞÜ ALINMADAN VE ZEHİRSİZ OLDUĞU BİLİNMEDEN TÜKETİLMEMELİ

Doğadan toplanan yabani mantarlar için, halk dilinde kullanılan ‘evcik kıran’, ‘köy göçüren’ adlarıyla bilinen mantarların ciddi anlamda karaciğer yetmezliği, hatta karaciğer nakli ihtiyacına bile sebep oluşturan Amanita Phalloides zehirlenmesine neden olabileceğini söyledi. Şahin, yabani mantarların uzman görüşü alınmadan ve zehirsiz olduğu kesin olarak bilinmeden tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Şahin, ‘Sinek mantarı’ diye bilinen Amanita Muscaria zehirlenmesinden dolayı bugüne dek kendilerine başvuran en ciddi vakanın 70 yaşlarında bir erkek hasta olduğunu söyledi. Derin koma sebebiyle solunum cihazına bağlı olan hastanın 2 hafta kadar yoğun bakımda takibi yapılmasının ardından taburcu edildiğini dile getirdi.

TEK BİR TANE MANTAR BİLE ÖLDÜREBİLİR

Hastaların yakınlarından mantar örnekleri ve hastalardan da serum ve idrar örnekleri alınarak gerçekleştirilen analizler sonucunda, çok fazla zehirlenme vakasına sebep olan mantar çeşidinin, sinek mantarı ve Amanita Pantherina mantarı olduğu kaydedildi.

HER YIL ÇOK SAYIDA ÖLÜME SEBEP OLABİLİYOR

Uzmanlar, mantarların lezzetli olması, protein oranlarının yüksekliği ve doğada kolay ulaşılabilir olması sebepleriyle insanları cezbettiğini belirterek, ‘En önemli sorun doğadan toplanan mantarların aynı zamanda öldürücü derecede zehirli olma ihtimali ve her yıl dünyada çok sayıda ölüme sebep olmasıdır. Mantarlar ılıman ve nemli iklimleri sevdiklerinden Karadeniz Bölgesi yabani mantarların yetişmesi açısından en uygun iklime sahip bölgedir ve zehirlenmelerin önemli bir oranı yağışların daha fazla olduğu bahar ve sonbahar aylarında görülmektedir. Zehirli mantarların toksinleri ısıya, pişirmeye, dondurulmaya ve kurutulmaya dayanıklıdır. Tek bir zehirli mantarın bile yetişkin bir insanı öldürebilecek toksine sahip olma potansiyeli bulunmaktadır.’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal