Mantar Zehirlenmeleri Organ Nakline Bile Neden Olabilir

Zehirli ve tüketilebilir mantarları birbirinden ayırmak çok zor olduğu için birçok kişi yabani mantarları toplayarak yiyebiliyor. Uzmanlar, zehirli mantar riskine karşı ambalajlı satılan kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

09.10.2020-16:11 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-16:36) Mantar Zehirlenmeleri Organ Nakline Bile Neden Olabilir

Prof. Dr. Onur Yaprak, mantar zehirlenmelerine karşı önemli uyarılarda bulundu. Geç ya da erken belirtilerin hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Yaprak, doğada 5 bin civarı yabani mantar tipinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yaprak, bu türlerin yaklaşık 100’e yakınının zehirli olarak nitelendirilen toksinler içeren mantarlar olduğunun altını çizerek, ‘Zehirlenmeye yol açan 12 farklı toksin çeşidi olduğu bildiriliyor. Bu toksinlerin en zararlısı amatoksindir. Zehirli mantarların en tehlikelisi olan ülkemizde de Köy Göçüren diye bilinen amanita phalloides türü mantarlarda bulunuyor’ dedi.

‘İLKBAHAR VE SONBAHAR AYLARINA DİKKAT’

Mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerin yüzde 95’inin söz konusu olan toksinlerin neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaprak, ‘Maalesef amatoksinler pişirilmeyle de yok edilemez. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Her yıl yüzlerce insan mantar zehirlenmesi nedeniyle acil servislere başvuruyor. Bu hastalardan onlarcasının yoğun bakım veya organ nakli ihtiyacı bulunuyor. Maalesef bir kısım hasta bu yüzden hayatını kaybediyor’ dedi.

‘6 SAAT SONRA CİDDİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR’

Prof. Dr. Yaprak, şikâyetlerin ortaya çıkma süresine göre zehirlenmenin, erken ve geç belirti gösterenler olarak ikiye ayrıldığını belirterek, ‘Mantar zehirlenmesinde gelişen rahatsızlık grupları arasında en sık bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal sorunlarla halsizlik, terleme, çarpıntı, yüz ve boyunda kızarma, huzursuzluk, şuur bulanıklığı, sersemlik, kas güçsüzlüğü gibi sinir, beyin ve kas dokularının etkilenmesi görülür. Erken belirtiler ilk 2 saat, geç belirtiler ise 6 saatten sonra ortaya çıkar. Erken başlayan şikâyetler ile ortaya çıkan zehirlenmeler genellikle daha hafif seyreder ve 24 saat içinde kendiliğinden düzelme oranı yüksektir. 6 saat sonra başlayan şikâyetlerin daha ciddi sorunlara yol açma ihtimali de artar’ diye konuştu.

ORGAN NAKLİNE NEDEN OLABİLİR

Mantar zehirlenmesinin organ nakline kadar götürebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Yaprak konuşmasına şöyle devam etti:

‘Eğer karaciğer hasarı meydana gelecekse bu durum genelde zehirlenmenin üçüncü gününden sonra başlar ki bu hastaların bir kısmı iyileşse de yapılan tüm tıbbi ilaç tedavilerine rağmen bu hastaların yüzde 30’u maalesef hayatını kaybeder. Bazı hastalarda ise karaciğer nakli gerekmekte ve şanslı olanlara organ bulunarak hayata tutunması sağlanmakta. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemeli. Hiç bir lezzet ölümü göz önüne almaya değmez. Bunun yerine ambalajlı satılan kültür mantarları tercih edilmeli.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal