Yumurtlama Dönemi Nedir?

Hamile kalmak için en uygun zaman yumurtlama dönemidir.Peki bu dönem nasıl hesaplanır? Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir? İşte tüm bu merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

30.04.2018-18:06 - (Son Güncelleme: 30.04.2018-18:06) Yumurtlama Dönemi Nedir?

Hamile kalmak için en uygun zaman yumurtlama dönemidir.Peki bu dönem nasıl hesaplanır? Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir? İşte tüm bu merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

Hormonal olarak doğurganlık sorunları olmayan üreme çağındaki kadınlarda yumurtlama; genellikle menstruasyon döngüsünün bir parçası olarak her ay görülür. Yumurtlama, bazen bir aylık dönemde birden fazla olabilir. 

Yumurtlama süreci adet döneminizin başlamasından yaklaşık iki hafta önce gerçekleşir. Bebek istiyorsanız,  ilişkiye girmek için doğurgan döneminizin içinde olmalısınız. Bu süre yumurtlama dönemini içerir ve beş gün öncesinden başlayıp, bir gün sonrasına kadar uzayabilir.

Yumurtlayan her kadında ovülasyon belirtileri görülmek zorunda değildir. Belirti hissetmemeniz yumurtlamadığınız anlamına gelmez. Bununla birlikte, yumurtlamayı tanımlamanıza yardımcı olabilecek bazı fiziksel değişiklikler vardır.

YUMURTLAMA DÖNEMİ BELİRTİLERİ

Ovulasyon dönemlerinde kadınlarda fizyolojik değişimlere paralel olarak bazı belirtiler olur. Bu belirtiler, kişiden kişiye de değişebilmekle birlikte; servikal (rahim ağzı) kanaldan yumurta akı kıvamında sıvı artışı, vücut ısısında yaklaşık 0.5 °C artış, kasık bölgesinde kramp ve ağrı, karında şişkinlik ve koku, tat, görme duyularında artış olarak sayılabilir.

Kadınlarda ovulasyon döneminin belirlenmesi gebe kalabilme ihtimalini arttırmak için çok önemlidir. Belirlenebilen ovulasyon döneminde önce ve sonraki yaklaşık 5-6 günlük dönemde gün aşırı cinsel birliktelik olması gebelik ihtimalini yükselecektir.

YUMURTLAMA DÖNEMİ HESAPLAMA 

Örneklendirecek olursak; düzenli olarak 28 günde bir regl gören bir kadında ovulasyon zamanı siklusun 14. gününe denk gelmekte, 30 günde bir regl gören kadında ise muhtemel ovulasyon zamanı bu hesaplamayla siklusun16. gününe denk gelmektedir. Düzensiz regl gören kadınlarda ise; 14 gün sabit olarak ifade ettiğimiz luteal faz döneminde bozukluklar olabileceği ve/veya bir sonraki beklenen adet başlangıç gününün tahmininde sıkıntılar yaşanır. Bu tür düzensizlik durumu yaşayan kadınların ovulasyon zamanının tespitinin idrar kitlerinin kullanılması veya doktor kontrolünde hormon düzeylerinin takibi ve ultrasonografik değerlendirmelerle yapılması daha uygun olacaktır.



YUMURTLAMA ÖNCESİ VE SONRASI BELİRTİLER
- Vajinal (servikal) akıntıda artış olması, akıntının sıvılaşması. Kadınlar bunu "ıslaklığım arttı" şeklinde ifade ederler genellikle. Bu belirti ovulasyon olmadan birkaç gün önce başlar.
- Vücut ısısında artış. Hastalar bu hafif artışı genellikle hissetmezler ama derece ile ölçümde rahatlıkla farkedilir. Genellikle yarım  derece civarında bir artış olur.
- Kasık ağrısı: Tek taraflı (sadece sağda veya solda) kasık ağrısı genellikle yumurtlamanın olduğu gün hissedilir. Ağrı bazen iki taraflı da olabilir. Ağrının sebebi yumurtlama sırasında folikül içerisinde bulunan sıvının pelvise (rahim etrafına) sızmasıdır. Bu sıvı birkaç günde kaybolur kendiliğinden. Ağrı genellikle bir günde biter. Bazen büyüyen yumurtaya bağlı ağrı yumurtlama olmadan 4-5 gün önce başlar, yumurtlamanın olduğu gün artar ve sonra birden kaybolur. (Mittelschmerz, orta ağrısı)
- Göğüslerde (memelerde) hassasiyet, dolgunluk, gerginlik
- Karında şişkinlik hissi
- Karında sancı ve kramplar
- Cinsel istekte artma: Genellikle ovulasyon olmadan birkaç gün önce başlar.
- Bazı kadınlarda koku, tat ve ışık gibi uyaranlara karşı aşırı hassasiyet, rahatsız olma mehydana gelir.

OVULASYON NE ZAMAN OLUR?

Düzenli regl gören kadınlarda, genellikle kadınların ovulasyon zamanı ile bir sonraki regl başlangıç süresi arasındaki zaman (luteal faz olarak ifade edilen dönem) sabit olarak 14 gündür. Bu sebeple ovulasyon zamanını hesaplarken bir sonraki adet başlangıç gününden 14 gün öncesindeki tarih ovulasyon zamanı belirlemede pratik ve doğru hesaplama yöntemi olarak kullanılmalıdır.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal