Östrojen Hormonu Kilo Aldırır Mı?

Temel cinsiyet hormonlarından biri olan östrojen hormonunun vücutta önemli görevleri vardır. Vücuttaki yağ oranını da etkileyen östrojen hormonu kilo almaya neden olur mu? Detaylar haberimizde…

01.10.2020-10:40 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-10:46) Östrojen Hormonu Kilo Aldırır Mı?

Östrojen ve progesteron hormonları, kadınlardaki birincil cinsiyet hormonu olarak tanımlanır. Temel olarak yumurtalıklarda üretilen bu kimyasal hormonlar vücuttaki yağ dokusunda, adrenal bezlerde, karaciğerde ve memelerde de farklı formlarda üretilmekte veya dönüştürülmektedir. Östrojenin her farklı formu kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Estron: Östrojenin daha zayıf bir türüdür. Yumurtalıklarda ve yağ dokusunda üretilir ve menopozdan sonra üretilen tek östrojen tipidir.

Estradiol: Östrojenin en aktif türüdür. Adet zamanında önemli işlevleri yerine getirir, endometriyozis rahatsızlığı ve üreme organları kanserleri ile de ilişkilidir.

Estriol: Östrojenin en zayıf formudur ve genel olarak hamilelikle ilişkilidir.

Östrojen hormonu, progesteron ve diğer tüm hormonlarla beraber kadınların hayatının her döneminde farklı rollere sahiptir. Ergenlik döneminde vücut östrojen hormonu üretmeye başladığı zaman memeler ve üreme organları da gelişmeye başlar, menstrual döngüler de östrojenle birlikte tetiklenir. Menstrual döngü boyunca östrojen hormonu çoğalıp azalarak doğurganlığın mümkün kılar. Hamilelik ve emzirme döneminde annenin ve bebeğin sağlığı için östrojen hormonu oldukça önemlidir. Östrojen aynı zamanda kadınların yaşamı boyunca:

  • Kemik üretimini ve kemik sağlığını destekler
  • Kolesterolü kontrol eder ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerinin yükselmesini sağlar
  • Cilde kan pompalanmasına sağlar ve cilt sağlığı için etkilidir
  • Ruh halini düzenlemeye yardımcı olur

ÖSTROJEN HORMONUNU ETKİLEYEN DURUMLAR

Vücuttaki bazı değişimler, östrojen hormonunun seviyesini de etkiler. Yağ dokuları ve vücuttaki diğer metabolik işlevlerle de bağlantılı olan östrojen seviyeleri, tüm bunlara bağlı olan kilo alıp verme durumunu da etkiler.

DOĞUM VE EMZİRME

Hamilelik döneminde artan östrojen seviyeleri doğumdan sonra düşmeye başlar ve emzirme sürecinde de düşük kalır. Bu durumun süt üretimini desteklediği düşünülmektedir. Fakat bu süreçte düşük östrojenle ilişkilendirilen depresyon, anksiyete ve libido düşüşü gibi bazı semptomlar görülmektedir.

ANOREKSİYA

Yeme bozukluğuna bağlı olarak ani ve şiddetli kalori kaybı, östrojen seviyelerinin de düşmesine neden olarak menstrual döngünün durmasına neden olabilir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS)

PKOS varlığında östrojen ve progesteron seviyelerinin dengesi bozulur ve bu da yumurtalık kistleri, menstrual döngüde düzensizlikler, doğurganlık sorunları, insülin direnci gibi sorunlara neden olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal