Annenin Depresyonu Çocuğu Hiperaktif Yapıyor

Hamile olan her kadın dönem dönem hormon değişikliğine bağlı olarak duygularını aşırı yaşayabilir. Bunların başında da stres ve endişe gelir. Uzmanların yapmış olduğu araştırmada kadınlar hamileyken depresyona maruz kaldıklarında erkek çocukların hiperaktif olabiliyor. İşte haberin detayları...

13.08.2020-12:26 - (Son Güncelleme: 13.08.2020-12:17) Annenin Depresyonu Çocuğu Hiperaktif Yapıyor

Kanada’da yapılan bir araştırmada, anneleri hamileyken depresyondan muzdarip olan erkek çocuklarının hiperaktif ve saldırgan olma olasılığının yüksek olduğunu ortaya çıkardır. Araştırmacılar, doğum öncesinde annenin psikolojik sağlığının iyileştirilmesine yönelik tedbirlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

ANNE DEPROSYANDAYSA ÇOCUK HİPERAKTİF OLUYOR

Kanada'dadaki Calgary Üniversitesi’nden araştırmacılar, anneleri hamileyken depresyondan mustarip olan erkek çocukların hiperaktif ve saldırgan olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bununla beraber, annesi doğum öncesi depresyondan etkilenen kız ve erkek çocukların, 18 yaşına kadar daha fazla depresyon geliştirdiğine değinildi.

Çalışma kapsamında bilim insanları 54 anne adayını ve doğurdukları çocukların yıllar içindeki psiko-sosyal gelişimini inceledi. Hamileliklerinin birkaç aşamasında, kadınlardan depresyon belirtileri yaşayıp yaşamadıklarını soran bir anket doldurmaları talep edildi. Doğumun ardından, araştırmacılar, çocukların beynindeki farklı bölgeler arasındaki yapısal bağlantıların gücünü ortaya çıkarabilen bir görüntüleme tekniği olan 'difüzyon MRG' yöntemini kullanarak yapıldı.

ÇOCUKLARDA DÜZENSİZ DUYGU DURUMU BOZUKLUKLARI GÖRÜLEBİLİR

Araştırmacılar, doğum öncesi depresyon semptomlarının, çocuklar arasında duygusal işlemeye katılan beyin bölgeleri arasındaki bağlantıların zayıflamasına neden olduğu bulundu. Araştırmacılar, bu bağlantı zayıflıklarının, çocuklarda korku, üzüntü veya öfke gibi olumsuz duyguların yoğunluğunu ve süresini yönetemeyecekleri 'düzensiz duygusal durumlara’ yol açabileceğine değinildi. Araştırmacılar, bu durumun, depresyondaki annelerin çocuklarının aynı hastalığa yakalanma riskinin neden daha yüksek olduğunu açıklanabileceğini belirtti.

ANNEYE DOĞUM ÖNCESİ BAKIM SAĞLANMALI

Bilim insanları, bulguların anne ve çocuklarının gelişimini desteklemek daha iyi bir doğum öncesi bakım ihtiyacını vurgulayarak, 'Doğum öncesi anne depresyonunun çocuğun davranışını nasıl etkilediğini anlamak ve annenin psikolojik sorunlarını uygun şekilde tedavi etmek, çocuğun ileri yaşantısı için kritik bir öneme sahip.'

Öte yandan, araştırmacılar, amigdala (beynin duygularla ilgilenen bölgesi) ile prefrontal korteks arasındaki bağlantı zayıflığının erkeklerde hiperaktive ve salgındırgan davranışlara neden olduğunu açıkladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal