İzmir’de pes artık dedirten olay: Ebe başı görünen bebeği rahme geri soktu!

İzmir'de özel bir hastanede, ebe doğum sırasında başı görünen bebeği rahime geri itti.

25.04.2022-14:03 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-14:45) İzmir’de pes artık dedirten olay: Ebe başı görünen bebeği rahme geri soktu!

İzmir'de pes artık dedirten bir olay meydana geldi. Bebek bekleyen Erhan-Gülseren G. çifti doğum için gittikleri özel hastanede acı bir olay yaşadı. Ebe, doğum sırasında başı görünen bebeği rahime geri itti. Havasız kalan bebek 76 gün sonra hayatını kaybetti. Acılı aile ise mahkemeye gitti.

Ebe bebeği geri itti

Aktarılan bilgilere göre ebe-hemşire N.G., doktor henüz ameliyathaneye gelmediği gerekçesiyle saçı ve başı görünmesine rağmen, bebeği eliyle iterek rahim içerisine geri soktu. Daha sonra da tampon yaparak bebeğin rahimden çıkmasını engelledi.

Hayatını kaybetti

Doktor O.G.T.'nin gelmesi ile de doğum gerçekleşti. Ancak, başından içeri itilmesi ve tampon yapılması nedeniyle havasız kaldığı öne sürülen bebek, yoğun bakıma alındı. Çift sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunurken, Burak bebek 76 günlükken hayatını kaybetti.

Bebek

1974'ten bu yana böyle bir olay yaşanmadı

Kararda, doktor O.G.T.'nin göbek kordonundaki baskıyı rahatlatmak için epiyotomi yaptı ve kristaller manevrası ile bebeğin doğumunu gerçekleştirdiğini anlattı. O.G.T.'nin ebelerin doğumları gerçekleştirebilme yetkisi olduğunu dile getirdiği de kararda yer aldı.

Kararda, doktorun ebenin doğumunu gerçekleştirmesi gerektiğini söylediğine ilişkin: "Bebeğin çıkışını eliyle ittirip, üstelik prolabe olan göbek kordonunu göre engellememesi gerekirdi. 1974 yılından bu yana böyle bir olay yaşanmadı. Yaşatılan bu olaydan dolayı çok üzgünüm." ifadeleri de yer aldı.

İzmir’de Pes Artık Dedirten Olay!

Adli tıp ve yargılama sırasında alınan bilirkişi raporlarında; doktorun ve ebenin doğumdaki rolü, doktorun doğumun başından itibaren ameliyathanede olması gerekip gerekmediği, erken müdahale olsaydı; bebeğin kurtarılıp, kurtarılamayacağı gibi durumlar ele alındı. Söz konusu raporun davacıların itirazlarını da karşılar mahiyette olmadığı da belirtildi. Yargıtay, üniversite öğretim üyelerinden, kadın doğum konusunda uzman ve akademik kariyere sahip kişilerden 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına, ebe ile doktorun doğum sırasındaki rolleri ve sorumluluklarının tartışılmasına, doktorun doğumun başından itibaren ameliyathanede olmasının gerekip gerekmediği, eğer olsaydı; bebeğin kurtarılıp kurtarılamayacağı gibi hususlarda, nedenlerinin açıklanmasını da kapsayan rapor alınmasına da hükmetti.

Duruşma ertelendi

19 Nisan'da dava İzmir 6'ncı Tüketici Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı. Mahkeme, Yargıtay kararında da belirtildiği üzere açıkta bırakılan ve cevaplanmayan hususları ele alacak, avukat Seyit Mehmet Akyüz ve müvekkillerinin itiraz ettiği noktaları değerlendirecek bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi. 

Bebeklerini kaybeden çiftin avukatı Seyit Ahmet Akyüz: "Adaletin geç de olsa yerini bulacağını umuyoruz. Soruşturma ve yargılama sırasında alınan bilirkişi raporlarının, bizim itirazlarımıza ve var olduğunu söylediğimiz kusurlara hiçbir cevap vermediğini söylemiştik." ifadelerini kullandı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal