İshal nedir, neden olur? İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir? 2022 ishale iyi gelen yiyecekler ve içecekler

Günümüzde en çok rastlanan sindirim sistemi sorunlarından birisi olan ishalin tedavisini ve ishale iyi gelen besinleri merak ediyor. Peki ishal nedir, neden olur? İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir? İşte 2022 ishale iyi gelen yiyecekler ve içecekler...

13.06.2022-11:53 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-14:39) İshal nedir, neden olur? İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir? 2022 ishale iyi gelen yiyecekler ve içecekler

Günlük hayatta gerek havalar gerekse de tüketilen bazı besinler sebebiyle ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığı olan ishal, günümüzde en çok rastlanan problemlerden birisidir. Karın ağrısı ve sık sık tuvalete çıkma isteği gibi belirtilere sahip olan ishal, doğru beslenme ve bazı yöntemlerle hızlıca kontrol altına alınabiliyor. Günümüzde en çok rastlanan sindirim sistemi sorunlarından birisi olan ishalin tedavisini ve ishale iyi gelen besinleri merak ediyor. Peki ishal nedir, neden olur? İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir?

İshal nedir, neden olur?

İshal durumunda ilk olarak dikkat edilmesi gereken, büyük bir kısmı su olan vücudumuzda, ishale bağlı kaybolan sıvının vücutta yerine konmasıdır. İshal tanısı konmuş olan her kişiye, vücudun hızlı sıvı kaybını dengelemek için normalde verilmesi gerekenden daha fazla sıvı takviyesi yapılmalıdır. Her dışkılama sonrası kişi temiz ve ılık su içmelidir.

Evde kolayca hazırlanacak su ve elektrolit kaybını önleyecek hayat kurtarıcı sıvı karışımı ile ishalden kısa sürede kurulabilirsiniz. Karışım için; 1 litre ılık su içerisine 1 Yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır ve her dışkılamadan sonra yarım su bardağı olarak önerilir.

İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır.

İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir. Bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yemeye çalışın. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.

Et seven kişiler için ishal süresince iyice haşlanmış olan yağsız dana, tavuk, sığır ve kuzu etleri tavsiye edilebilir. Ayrıca ishal olan kişiler için yemek hazırlanırken, çok az yağ kullanılmalı ve mümkünse ızgara, haşlama ve fırınlama yöntemi ile pişirilen yemekler tercih edilmelidir.

Haşlanmış patates tüketmekte ishal olan kişilere önerilir. İshal olduğunuz zaman patatesi haşlayıp ve tuzlayarak tüketmek ishalinize iyi gelebilir.

İshale iyi gelen besinler

İshal olan kişilerin tüketmemesi gereken besinler nelerdir?

Enginar, lahana, bürüksel lahanası, yeşil fasulye, kuru bezelye ve yeşilbiber ishal süresince mümkünse tüketilmemelidir.

Kepekli ekmek ve tüm ürünler, Diyet bisküviler, çiğ sebzeler, yer fıstığı, ayva, çikolata, yağlı yemekler, kızartmalar, marul ve beyaz lahana ishal bitene kadar tüketilmemelidir.

Asitli olan içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. İshal olduğunuzda asitli içecekler tüketmek yerine daha sağlıklı olan içecekleri tüketmek uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Ayrıca, kafein içeren sıvı kahvelerden de uzak durmakta fayda var.

Sindirilmesi zor olduğu için bağırsakların yorulmasına neden olacağından ishal süresince kuruyemişlerden de uzak durulmalıdır.

Böğürtlen, kuru meyveler, üzüm, hurma ve armut ishal tedavisinde sakıncalı olabilecek meyvelerdendir.

İshale ne iyi gelir?

İshal, genellikle 1-2 gün içinde etkisini kaybeden bir rahatsızlıktır. İshalin 1 haftadan fazla sürmesi vücuttaki sıvı kaybını arttıracağından vücut için çok tehlikeli bir boyut kazanabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gereklidir.

İshal tedavisi için:

Doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.

Damardan serum tedavisi uygulamak ishali geçirmek için uygulanan bir yöntemdir.

Antibiyotikler ishal tedavisinde etkilidir.

Bağırsak düzenleyici ilaç kullanımı ishalin geçmesini sağlar.

Anti-diyare ilaçları ishal rahatsızlığını tedavi etmeye yönelik kullanılan ilaçlar arasında yer alır.

Mineral takviyelerinin alımı vücut bağışıklığını arttıracağından ishalin kısa sürede geçmesinde etkili olur.

Doğal ishal tedavisi nasıl yapılır?

Doğal olarak ishal sorununu tedavi etmek için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

Bol sıvı tüketimi, ishalin yol açtığı sıvı kaybının olumsuz etkilerinden korunmak için oldukça önemlidir.

Temiz içme suyu, et suyu ve maden suyu ishalin oluşturduğu sıvı kaybını engellemek için sıklıkla tüketilebilir.

Meyve suları potasyum bakımından zengin olduklarından ishal sürecinde vücuda faydalı olurlar.

Muz ishal kesmede en etkili meyvelerden birisidir. Lif ve potasyum bakımından zengin olan muzun her şekilde tüketimi ishalin geçmesinde etkili olur.

Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir.

Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur.

Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.

Medikal çaylar ve Türk kahvesi ishal tedavisinde önemli bir rol oynar.

Gazoz ve şekerli çay tüketimi hem vücudun sıvı alımına katkı sağlar hem de ishalin kısa sürede geçmesinde etkili olur.

Sarı leblebi ishal tedavisinde tüketilebilir.

 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal