İcradan satılık araba nasıl alınır? İcradan araba alma masrafları nelerdir? İcradan araba almak caiz midir, günah mıdır?

Yaşanan ekonomik zorluklar gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Borcunu ödemeyenlerin sayısı yükselişe geçerken evini, arabasını borçlarına yem etmiş kesimde mevcut. Yapılan araştırmalar üzerine açıklanan son veriler toplamda 500 bin aracın icrada yer alması üzerine oldu. Aracını satmak zorunda kalanların mutsuzluğu üzerine araç sahibi olmak isteyenler de bir o kadar mutlu. Peki icradan nasıl alınır? İcradan araba almak için neler gereklidir?

23.05.2022-08:37 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-08:37) İcradan satılık araba nasıl alınır? İcradan araba alma masrafları nelerdir? İcradan araba almak caiz midir, günah mıdır?

Borcunu ödeyemeyip aracı icrada olanlar için üzücü bir durum olsa da araç almak için uğraş verenler için de icradaki araba büyük fırsat. Değerinin altında elden çıkarılması gereken araçlar nedeniyle piyasanın epey altında araç sahibi olmak bu sayede mümkün. Bu durumları en çok değerlendiren meslek grupları ise galericilerdir. İcralık araçlar için düzenlenen ihalelerde yapılması gerekenler belli oldu. İşte, icralık araba almak için gerekli bilgiler haberimizde yer almaktadır

İcradan araba almak mantıklı mı?

İcrada yer alan her araba fırsat niteliğinde olmuyor. Verilen tekliflerin gidişatı üzerine piyasanın üzerinde de araba sahibi olabilirsiniz. İhaleye girmeden önce aracın bütün özelliklerinin öğrenip piyasadaki değeri göz önünde bulundurulmalıdır. Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra araç sahibi olmak sizin yararınıza olacaktır.

İcradan araba alma şartları nelerdir?

-18 yaşını doldurmak

-TC vatandaşı olmak

Gerekli olan şartlar yerine getirildiği takdirde herkes ihalelere katılım sağlayabilir. Kendisi katılamayacak olanlar için ise vekalet vererek başkası ihalede yer alabilir.

İcradan araba nasıl alınır?

İcradan araba nasıl alınır?

Eski zamanda icralık araçlar sadece o il ve ilçede yayınlanırken birçok kişinin haberi olmadığı için katılımlarda eksiklik yaşanmaktaydı. Fakat bu durum yetkili kişiler tarafından ele alındığında artık icralık araçlar online internet sayfası üzerinden duyurularak bütün kitleye ulaşmaktadır.

İcradan araba almak isteyenler https://esatis.uyap.gov.tr/ bu adrese giriş yaparak icrada yer alan bütün araçları görebilir. Sayfaya giriş yapıldıktan sonra bilgilere ulaşmak adına e-devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifre ile bağlantı kurulur. İcradaki araçlar için yapılması gereken tek adım il ve taşıt kısmını seçmektir. Bu durumda vatandaşlara kolaylık olması açısından fiyat aralığını ise kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Araçların takibi yapıldıktan sonra icrada yer alan arabaların hangi otoparkta bulunduğu belirtilir. İsteyen herkes giderek canlı görme imkanı da vardır. Araç sahibi olmadan önce beğendiğiniz araba üzerinde sıkı bir takip yapıp devamında teklif vermeniz önerilmektedir.

İcradan araba alma masrafları nelerdir?

İcralık araba almada en merak edilen konulara arasında ise yapılacak masraflar yer almaktadır. İcralık arabanın ihalesini kazandığınızda teminat tutarı haricinde KDV, damga vergisi, tescil ve teslim masrafları ile aracın ihale sonucundaki tutarın teminat tutarı kısmı çıkarıldıktan sonra kalan kısmının ödenmesi gibi masraflar cebinizden çıkacaktır. KDV oranları ise ticari araçta %18, binek araçlarda ise %1 olmaktadır. Yapılan bütün harcamalar araç sahibine 400-500 TL'ye mal olmaktadır.

İcradan araba alma

İcradan alınan araba kaç günde teslim edilir?

İhaleyi kazandığınız günden sonra 10 gün ödemelerin tamamlanması için zaman verilmektedir. Aracın otoparktan çıkarılması tahminen 1 haftaya tekamül eder. Aracın teslim alınmasından sonra hemen ruhsat çıkarma işlemi yapılmalıdır.

İcradan araba aldım sorunlu çıktı, ne yapmalıyım?

İcradan araba aldıktan sonra araçta sorunların çıkması üzerine bilir kişi raporu tutulmaktadır. Bu rapor içeriğinde araçta bulunan çiziklere kadar notlar alınır. Bilir kişi raporunda aracın satın alındıktan sonra kazaya karıştığı belli olursa otomatik olarak mahkeme süreci fesh edilir. Yaşanan bu durum sonrasında ihalenin iptali başlatılarak 7 iş günü içerisinde ödenen tutar hesabınıza geçmektedir.

İcradan satın alınan araba ne zaman satılabilir?

Aracın alım işlemleri bittikten sonra adınıza ruhsat çıkarımıyla beraber istediğiniz zaman satış yapabilirsiniz. Ruhsat çıkarımı bu durumda önemlidir. Ruhsata sahip olan herkes istediği her vakitte aracını satmakta özgür. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal