Çalışan annelere doğumdan sonra yarım gün çalışma hakkı başvuru şartları ve detayları

Çalışan anneler doğumdan sonra 180 gün yarı zamanlı olarak çalışabilmektedir. Part time olarak çalışacak olan anneler için hangi şartların gerekli olduğu da araştırılmaktadır. Peki, Yarım gün çalışmak için hangi şartlar gerekir? İşte sorunun yanıtı….

23.05.2022-08:08 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-08:08) Çalışan annelere doğumdan sonra yarım gün çalışma hakkı başvuru şartları ve detayları

Çalışmaları devam eden yasada anneleri ilgilendiren birçok madde yer almaktadır. Neredeyse tamamlanmak üzere olan bu yasada yer alan maddeler ile annelere kolaylık saplanması amaçlanmaktadır. Yarı zamanlı olarak çalışma hakkına sahip olacak annelerin hangi sartları sağlamsı gerektiği araştırılıyor. Peki, Yarım gün çalışmak için hangi şartlar gerekir? İşte sorunun yanıtı….

Annelerin yarım gün ( kısmi zamanlı ) çalışma hakkı

Anneler doğum yaptıktan sonra ayrıldıkları analık izninin sonlanması ile çocuklarının hayatta olması şartıyla çalışma sürelerime yarım gün izin verilecek. Bu durum için ilk doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün olarak verilirken sonraki doğumlarda 180 gün olarak annelerin haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilecek. Eğer gerçekleşen doğumların ikiz ya da üçüz gibi olduğu durumlarda bu sürelere 30 gün daha eklenecektir. Çocuğun engelli doğması durumda bu süre daha uzun olacak ve 360 gün olarak uygulanacaktır. Kadın işçinin yarı zamanlı çalışması durumunda çalışmadığı sürede ücretler işsizlik sigortası fonu tarafından ödenecektir.

Yani bir annenin doğumdan sonra yarım gün olarak çalışması durumunda çalıştığı süre işveren tarafından karşılanırken çalışmadığı süre işsizlik fonu tarafından karşılanacaktır. Ancak bu durum için şartların sağlanıyor olması gereklidir.

Annelere Yarım Gün Çalışma Hakkı

Yarım gün çalışma hakkından yararlanabilmek için gereken şartlar nelerdir?

Kadın çalışanın yarım zamanlı olarak çalışması için bazı şartların sağlanıyor olması gereklidir. Şartlar sağlandığı takdirde yarım zamanlı ücret işsizlik sigortası fonu tarafından karşılanacaktır. Bunun için gereken şartlar şu şekildedir:

Doğumdan önceki 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması,

Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması,

Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İş Kurumuna müracaat etmesi,

gerekecek.

Yapılan düzenleme ilginç bir detayda yer almaktadır. Asgari ücret ile çalışan bir kadının yarı zamanlı çalışması durumunda, tam zamanlı çalışan kişiden daha yüksek bir ücret almaktadır. Analık izni biten bir kadının yarım gün olarak iznine devam etmesi günlük asgari ücretin brüt tutarı üzerinden hesaplanır. Asgari ücret ile çalışan bir kadına 1.350 tl net asgari ücret ödemesi yapılırken yarı zamanlı olması durumunda ödemeler şu şekildedir:

15 günlük ücreti : 1350 TL / 2 = 675 TL işveren tarafından

15 günlük ücreti 1.647 / 2 = 823,50 TL işsizlik sigortası fonu tarafından ödeme yapılacak.

Yazı zamanlı çalışan kadın bu durumda toplam 1,498,50 TL ücret alacaktır. Bu ücret en fazla 180 gün alınabilecektir. Yasada yer alan bu maddenin onaylanması durumunda Yarı zamanlı çalışan kadınların 15 günlük çalışmaları işveren tarafından karşılanırken geriye kalan 15 günlük primleri ise Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanacaktır.

Yarım gün çalışma hakkı

Annelerin çocuğun ilköğretim çağına kadar yarı zamanlı çalışma hakkı olacak

Çalışan bir annenin uygun şartları sağlaması durumunda çocukların ilkokul çağına gelene kadar ki sürede yarı zamanlı olarak çalışma hakkı olacaktır. Annenin bu durumu kullanmak istememesi durumunda baba da bu hakkı kullanabilir. Yasada yer alan maddede, kısmi süreli çalışma talebinde bulunan kişinin talebinin işveren tarafından karşılanmasının zorunlu olduğuna ve kısmi süreli çalışmanın geçerli fesih nedeni sayılmayacağına da yer verildi. Ebeveynlerden birinin çalışmaması durumunda sadece bir kişi bu haktan yararlanabilecek 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal