Hoşgörülü nedir, nasil yazilir? TDK'ya göre hoşgörü yazılışı ve anlamı

İnsanlar birçok kelimenin doğru yazılışının nasıl olduğunu ve anlamını internet üzerinden araştırıyor. Peki hoşgörü kelimesinin doğru yazılışı nasıldır? Hoşgörü ne demek? Tüm detaylar haberimizde.

20.05.2022-21:05 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-21:05) Hoşgörülü nedir, nasil yazilir?  TDK'ya göre hoşgörü yazılışı ve anlamı

Günlük hayatımızda sık sık kullandığımız ancak doğru yazılışlarından emin olmadığımız birçok kelime bulunuyor. Bu sıralar internet üzerinden en çok araştırılan kelimelerden birisi de hoşgörü kelimesinin yazımı oldu. Peki TDK'ya göre hoşgörü kelimesinin doğru yazılışı nasıl olmalıdır? Hoşgörü ne anlama gelir? Hoşgörülü insan ne demektir? Hoşgörü ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Hoşgörü doğru yazılışı

TDK'nın belirttiğine göre kelimenin doğru yazılışı "hoşgörü" şeklinde olmalıdır. Diğer türlü tüm kullanımlar yanlıştır.

Hoşgörü sahibi insan ne demektir

Hoşgörü duygusuna sahip insanların en göze çarpan özellikleri empati kurabilme yetenekleridir. Bilinenin aksine empati kurabilmek karşıdaki kişiye boyun eğmek anlamına gelmez. Hoşgörülü davranabilmek erdemli insanların bir özelliğidir. Hoşgörü sahibi olan insanlar bulundukları çevre içerisinde her zaman için saygı görmektedir.

Hoşgörü nedir

Hoşgörü kelimesi kelimenin içeriği olarak birçok duyguyu içinde barındırmaktadır. Bu duyguların başında anlayış gelmektedir. Diğerleri ise medenilik, kabul edebilme yeteneği, başka insanlardan ve fikirlerinden rahatsız olmamak, saygılı olmak, başkalarını mazur görebilmek, farklı fikir ve görüşlere saygı duyabilmek ve bu farklı fikirleri saygı çerçevesinden çıkmadan tartışabilmek.

Hoşgörü Ne Demektir

Sevgi saygı ve hoşgörü ne anlama gelir

Sevgi duygusu diğer insanlarla ortak anlayışlarda buluşabilmektir. Saygı duygusu ise diğer insanlara ve fikirlerine kibar olabilmektir. Hoşgörü ise çevremizdeki insanlara tolereli davranabilmek, onları anlayabilmek, sevebilmek ve sayabilmektir. Hoşgörü duygusu kolaylaştırmayı, affetmeyi, başka düşünce ve davranışlara saygı gösterebilmeyi ve başka insanların eksik ve ayıplarını örtebilmeyi içinde barındırır.

Hoşgörü olmazsa toplumda hangi sorunlar olur

Hoşgörü duygusundan yoksun bir toplumda insanların birbirleriyle kurdukları ilişkileri eksik kalır ve zarar görür. Hz. Muhammed'e göre toplum içinde birlik ve beraberliği sağlayabilmenin en önemli yolu dürüst ve güvenilir olabilmektir. Bulunduğumuz toplum içinde hoşgörüyü sağlayabilmek için dürüst olmak ve affedici olmak en önemli etkenlerdir.

Sevgi ve saygı anlamları nedir

Sevgi duygusu başka bir kişiye karşı büyütülen olumlu duygulardır. Saygı ise içinde bulunulan kurum, kişi ya da hayata karşı farklı fikir, ilgi alanları ve duyguların farkındalığını sağlayarak buna uygun davranışlar sergileyebilme yeteneğini benimsemektir.

Saygı ve sevgi tanımı kısaca nedir

Sevgi duygusunun tanımı kısa olarak başka insanlara, hayvanlara hatta eşyalara bile beslenilen ilgi ve bağlılık olarak yapılabilir. Saygının kısa tanımı ise başka kişi ve fikirlere karşı dikkat ve özen içinde davranmaktır. Eğer insanlar arasında sevgi ve saygı olmazsa insanlar arasındaki düşmanlık duygusu artar. Özellikle sevgi hissi insanları insan yapan duygulardan biridir.

Hoşgörü Sevgi ve Saygı Ne Demektir

Saygı ne demek

Saygı duygusunun iki kelime anlamı bulunmaktadır. Birincisi; değer, üstünlük, yaşlılık, yararlılık, kutsallık dolayısı ile bir kimse ya da bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya neden olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram. İkinci anlamı ise başka kişileri rahatsız etmekten kaçınma duygusu olarak yapılmıştır.

Saygı duygusuna sahip insan nasıl olmalıdır

Saygılı insanların oldukça takdir edilecek özellikleri bulunmaktadır. Başlıca özellikleri ise şunlardır; Hoşgörülü, temiz kalpli olurlar. Dürüst, iyimser ve güler yüzlü davranırlar. Hem küçüklerini hem büyüklerini bilir ve insanlara dürüst davranırlar.

Saygı nedir

İlişki içinde olan kişi ya da kurumların, birbirlerinin ilgileri ve tutumlarının farkında olarak, yapıcı davranış tarzının benimsenildiği olumlu duygu.

Kısaca sevgi ne demektir

Sevgi kısacası bir duygudur. İlgi göstermek anlamına da gelir. Sevginin birçok türü vardır. Örneğin kardeş sevgisi şefkat, yemek sevgisi zevk, spor sevgisi tercih, eğilim, düşkünlük, dostluk, bağlılık, ilgi, tutku, hayranlık, düşkünlük gibi.

Sevgi nedir

Sevgi bir tanıma göre öğrenilen ve duygusal bir tepkime anlamına gelir. Diğer bir tanımıyla bir şey ya da bir kimseye ilgi ve bağlılık göstermek demektir.

Aşk ne demektir tanımı nedir

Aşk kelimesinin iki farklı tanımı yapılabilir. Birincisi bir kimse ya da bir şeye duyulan aşırı fazla bağlılık demektir. Diğer anlamı ise iki farklı cinsin birbirine duydukları bedensel ve ruhsal sevgi demektir.

İlkokul seviyesinde sevgi tanımı

Sevgi duygusu bir insana duyulan bağlılık ve ilgi olarak tanımlanabilir. Aşk ise kimyasal süreçle beraber hormonal açıdan yaşanmakta olan geçici bir hayranlık olarak tanımlanabilir.

Felsefede sevgi ne demektir

Felsefeye göre sevgi duygusu hoşa gitmekte olan bir şeye eğilim tutkuya dek varabilecek bir ruh durumu anlamına gelmektedir. Diğer bir anlamı ise karşı cinse duyulmakta olan sevgi.

Sevgi kavramları neler olabilir

Sevgi duygusu bir yaşamı somut olarak değil soyut olarak yaşamaya yarar. Sevgi derin sevecenlik, bir şeye karşı içtenlik, yakınlık, sevgi beslenilen kişinin iyiliğini istemek gibi kavramlardır.

Sevgi duygusu ne işe yaramaktadır

Sevgi duygusu olan bir insan hoşgörü ve sabır duygusunu da içinde barındırır. Bu sebeple daha kolay affeder ve sevdiklerine daha çok çaba harcar. Bu çabalarla elde ettiği duygular ise sevgi duygusu besleyen insana mutluluk duygusunu getirir.

Sevgi duygusunun insan hayatında önemi nedir

İnsan hayatında sevgi duygusunun önemi her insanın hissetmek isteyeceği bir duygu olmasıdır. Eğer bir insanın hayatında sevgiye dair bir iz olmazsa o kişi hep nefret duygusuyla beslenir. Sevgisini hissetmeyen insan ise içine kapanır ve yalnızlaşmaya başlar.

Sevmek nasıl bir duygudur

Bir şeylere sevgi besleyen insan o kişi ya da o şeyle arasına görünmez bir bağ kurar. Eskiler kuvveti cazibe diye tanımlamaktadır. Sevgi duygusuna diğer olumlu duygular da eklenir. Beyaz rengi sevgi saflığını gösteren bir renktir.

Sevgi duygusu sonsuz bir duygu mudur

İnsan ilişkilerinin her zaman bir ömrü vardır. Bu duygular insan içinde doğar, yaşar, zamanla güçlenir ve sonrasında zayıflayarak ölür. Fakat sevgi duygusu kolay kolay bitmeyen bir duygudur. Çünkü sevgi duygusu sonsuzdur. Sevgi duygusu sevdiğimiz insanları kısıtlamaya değil özgürleştirmeye fayda sağlayan bir duygudur.

Gerçek sevgi nasıl anlaşılır

Gerçek olan bir sevgi duygusu dil ile anlatılarak anlaşılacak bir duygu değildir. Sevginin en önemli özelliği karşıdaki insanı her haliyle kabullenebilmek ve her şartta sevebilmektir. Sevgi duygusu somut şeylere bağlı değildir. Bu sebeple şekil, yüz sevgi için önemli değildir. Seven insan kişinin özüne bakar. Sevdiği kişiyi mutlu etmek için uğraşır.

Sevgi bir duygu mudur

Sevgi bir duygu değildir. Sevgi bir eylemdir. Sevgi niyet ve eylemleri içinde barındırır.

Psikolojik sevgi ne anlama gelir

Sevgi karşımızdaki insanı olduğu haliyle kabul etmeyi, onu anlayabilmeyi ve onun isteklerini gerçekleştirebilmek için sorumluluk altına girebilmeyi, ilgiyi, bağlılığı, saygı duymayı kapsayacak bir durumdur. Sevilen kişi değer gördüğünü, önemsendiğini, benimsendiğini, anlaşıldığını hisseder.

Sevmek bir sanat olarak görülebilir mi

Fromm'un açıklamalarına göre sevgi de hayat gibi bir sanattır. İlgilendiğimiz sanat için ne kadar çaba harcarsak sevgiyi öğrenmek için de o kadar çabalamak gerekir. Sevgi özlem duygusunu barındıran bir şeydir. Başarı, güç, şöhret hepsi sevgiden geçer ve insan hayatında diğer duyguları sevgiden daha önemli görmektedir. Bu duygular için her şeyi yapmaktayız. 

Gizem Eroğlu
gizemeroğlu@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal