Yunan Ordusundan Batı Trakya'da Türk Köyünde Tatbikat

Doğu Akdeniz’deki tansiyon yükselirken Atina yönetimi Batı Trakya’daki Türk azınlığı hedef alan hamlelere girişti. 8 Türk okulunun kapatılmasının ardından Yunan komandoları, İskeçe’nin Gökçepınar köyünde tam teçhizatlı eğitim gerçekleştirdi.

14.08.2020-08:14 - (Son Güncelleme: 14.08.2020-14:04) Yunan Ordusundan Batı Trakya'da Türk Köyünde Tatbikat

Yunanistan'ın, Batı Trakya Türk topluluklarına ait okulları sistemli bir şekilde kapatmasına Dışişleri Bakanlığı'nın tepki göstermesiyle Atina harekete geçti. İskeçe Dağlık Bölgesi Mustafçova Belediyesi'ne bağlı Gökçepınar Köyü girişindeki dördüncü Kolordu'ya bağlı komando birliği, köyün içerisinde tam teçhizatlı eğitim gerçekleştirdi. Şahin Köyü girişinde de askeri hareketlilik meydana geldi. Yunan birliklerine bağlı askeri araçlar, köyün girişine kadar giderek konuşlandı. Bir müddet sonra da oradan ayrıldı.

KÖYE SİLAHLA GELDİLER

Komando birliğinin senelerdir aynı bölgede olduğuna işaret eden Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin, 'Köyün girişinde bulunan Komando bölüğündeki komandolar Gökçepınar Köyü'nün iç kısımlarına geldi. Köy mezarlığı ve sokaklarda silahlı eğitim yaptı. Bizim köylere bugüne kadar silahlı askerler girmedi. Bu ilk defa yapılan bir hareket' şeklinde konuştu.

Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin AA muhabirine açıklamasında, merkezi İskeçe'deki 4. Kolorduya bağlı askerlerin önceki gün Gökçepınar köyünün içi ve köy mezarlığının etrafında silahlı eğitim ve tatbikat gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Belediye ve köy halkının tatbikat meselesinde bilgilendirilmediğine işaret eden Delihüseyin, köy haklının sabah saatlerinde karşılarında silahlı askerlerle karşılaşınca neye uğradıklarına şaşırdığını söyledi.

Daha önce böyle bir hadisenin meydana gelmediğini ifade eden Delihüseyin, 'Hiçbir şeyden haberi olmayan insanlarımız karşılarında silahlı askerleri görünce doğal olarak korku ve endişeye kapıldı.' şeklinde konuştu.

Gökçepınar köyü imamı Erkan Azizoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda olaya tepki gösterdi. Azizoğlu, Doğu Akdeniz'de tansiyonun yükseldiği esnada Yunan askeri birliklerin Gökçepınar köyünün içinde tatbikat yapmasının köy halkını derinden üzdüğünün altını çizdi.

Azizoğlu, mesajında, 'Askeriyenin bir yerlere mesaj göndermek için köyümüzü kullanması, köylü kardeşlerimizi ve bilhassa da evlatlarımızı endişelendiren, korkutan bir tatbikatla köyümüzün içine girmesi, kabul edilebilecek bir olay değildir. Kınıyoruz ve saçma buluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonundan (ABTTF) yapılan açıklamada da Gökçepınar'da meydana gelen olayın insan ve azınlık haklarını ayaklar altına alan bir skandal olduğu ifade edildi.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu imzanın olduğu açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

'Hangi ülkede askeri birlikler sivil vatandaşların yaşadığı bir yerleşim biriminde sokaklara inerek silahlı eğitim yapabilir? Kaldı ki burası bir Türk köyü. Anavatanımız ile ülkemiz arasında Doğu Akdeniz nedeniyle yaşanan siyasi gerilimin sıcak çatışmaya dönmesi ihtimalinden endişe ettiğimiz bu dönemde ülkemiz, yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklarda askerini sokağa göndererek kime mesaj vermek istiyor? Bizlere mi, anavatanımıza mı? Bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız.

Yunanistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gerildiği bir dönemde askeri sokaklara indirerek Batı Trakya Türk toplumunu korkutmak akıl alır gibi değil. Demokrasi ve insan hakları temelinde kurulmuş Avrupa Birliği'ne üye bir ülkede bunları yaşamak çok korkutucu.'

ZAMANLAMASI MANİDAR

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı'nın Batı Trakya'daki okullarla ilgili yaptığı açıklamanın hemen ardından sonra böyle bir operasyonun manidar olduğunu belirten Tahsin, şu ifadeleri kullandı:

'Azınlığa gözdağı vermek istiyorlar. Bakın dikkatli olun biz buradayız. Bu yapılan kabul edilir bir şey değil. Yaşananları Akdeniz'de gelişen olaylarla birlikte okumak gerekiyor. Tam köyün içerisinde gerilla savaşı gibi bir durum. 'Batı Trakyalılar bize saldırırsa buradayız' mesajı. Bunlar, bizim bölgede hücrelerimizin olduğunu düşünüyorlar ve bu hücreler harekete geçmesin diye gözdağı vermeye çalışıyorlar. "Bölgedeki yetkili askeri birimler veya Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı bu ilginç uygulama ile ilgili şu ana kadar henüz bir açıklama yapmadı. Ayrıca Şahin köyü girişinde de askeri hareketlilik gözlemlendi. Askeri araçlar köyün girişine kadar gelerek konuşlandı ve belli bir süreden sonra ayrıldıkları görüldü'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal