Tütüne Karşı Mücadelede Sert Adımlar Atılacak!

Son dönemde alınan önlemlere karşın tütün ürünlerinin tüketimindeki artış rekor seviyeye ulaştı. Sağlık Bakanlığı, sigara yasaklarını genişletecek bir çalışmayı tamamlamak üzere. Kapalı alan tanımı yeniden düzenlenecek, kapı önünde sigara içmek artık yasak olacak.

19.11.2019-16:43 - (Son Güncelleme: 19.11.2019-16:35)

TBMM’de 7 Kasım’da düzenlenen “Çocuklar ve Gençlerin Pasif İçicilik ve Sigaranın Etkilerinden Korunması İnisiyatifi” konulu toplantıda tütün ürünlerinin kullanımındaki artış görüşüldü. 

TÜTÜN TÜKETİMİNDE REKOR KIRILDI

Toplantıya katılan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye'nin en çok sigara içilen üçüncü ülke olduğunu belirtildi. 

Erdöl ek olarak, çocuk yaşta tütün kullanım oranının arttığını ve 118 bin tonla cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketimine ulaşıldığını duyurdu.

YENİ DÜZENLEME YOLDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisi, yasaklar, cezalar ve vergi düzenlemelerinin tütün tüketimdeki artışı engelleyememesi üzerine Sağlık Bakanlığı çalışmalara başladı.

Henüz kamuoyuyla paylaşılmayan bir düzenlemenin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ana gündem maddesi olduğu öğrenildi.

Yeni düzenlemenin, tütün ürünleriyle ilgili yeni ve daha kapsamlı yasaklar getireceği ifade edildi. 

1996 yılında kabul edilen ve üzerinde birçok kez değişiklik yapılan Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, Independent Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, bir kez daha değişecek. 

Yeni düzenlemenin tütün tüketilebilecek alanları yeniden tarif edeceği, yasak ve cezaların kapsamının da genişletileceği duyuruldu.

Yeni düzenleme ile tütün ürünleriyle mücadele alanları genişletilecek. Suistimal edildiği düşünülen “kapalı alan” tarifi yeniden yapılacak. 

Mevcut düzenlemedeki, tartışmalara neden olan “Açılır kapanır alan” gibi ifadeler kullanılmayacak. Sigara içilemeyecek alanlar daha keskin çizgilerle belirlenecek. 

KAPI ÖNÜNDE SİGARAYA SON 

Kanundaki değişiklik, sigara yasağını kapalı alanlarda uygulanan bir yasak olmaktan da çıkartacak. 

Mevcut yasada, koridorları dahil tüm kapalı alanlarında tütün ürünlerinin yasak olduğu her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların giriş ve çevrelerine ilişkin de uzaklık şartı getirecek. 

Belirlenen alanlar da kapalı alan gibi değerlendirilecek. 

SİGARA ODASINA HAVALANDIRMA ŞARTI

Düzenleme ile sigara içilmesi için ayrılan alanlar için de kriterler getirilecek. 

Havalandırma zorunluluğu olan sigara içme alanlarının büyüklüğü ve konumu da kanunla belirlenecek. 

Şartları sağlamayan alanlarda kesinlikle tütün tüketimine izin verilmeyecek ve bu alanlara ilişkin ruhsat denetimleri gerçekleştirilecek.

SİGARAYI BIRAKAN SAYISI AZALIYOR

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu, TBMM Sağlık Komisyonu Tütün Kontrolü İstişare Kurulu toplantısı sonrası yaptığı değerlendirme raporunu, Independent Türkçe ile paylaştı.

Raporda, tütün ürünlerinin tüketimindeki ciddi artış şu göstergelerle anlatıldı:

2012’den 2016’ya Türkiye’de sigara bırakma oranının yüzde 27,2’den yüzde 13,6’ya;

Sağlık çalışanlarının bırakma tavsiyesi yapmasının yüzde 42,9’dan yüzde 40,1’e;

Sigara bırakmayı düşünmenin yüzde 55,2’den yüzde 32,8’e;

Televizyon ya da radyoda sigara karşıtı uyarı görmenin yüzde 92,0’dan yüzde 73,7’e;

Sigara paketleri üzerinde sağlık uyarısı görmenin yüzde 94,3’den yüzde 83,3’e gerilediğini;

Ancak sigara satış mağazalarında reklam görmenin yüzde 4,0’den yüzde 6,2’e ve satış mağazası dışında sigara reklamı görmenin yüzde 14,1’den yüzde 16,2’e yükseldiği kaydedildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.


 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal