Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Açıkladı: Pandemi Üç Yolla Bitebilir

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı çalışmaları ve yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

23.03.2020-13:24 - (Son Güncelleme: 23.03.2020-13:26) Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Açıkladı: Pandemi Üç Yolla Bitebilir

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, dünyada binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip coronavirüs pandemisinin (salgın), insanların virüse bağışıklık kazanması, etkili bir aşının bulunması ya da virüsün zaman içinde mutasyona uğraması neticesinde etkisini kaybedebileceğini kaydetti.

EL TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 11 Mart'ta pandemi ilan ettiği coronavirüs kaynaklı Covid-19'dan korunmada ilk kuralın hijyen olduğunu ifade eden Ceyhan, herkesin bireysel olarak başta el temizliği olmak üzere sağlık görevlilerinin söylediği kurallara uymasının önemli olduğunu ifade etti.

Yeni tip coronavirüsün kuluçka döneminde, hastalarda hiçbir semptom göstermediği süreçte insandan insana bulaşabildiğini kaydeden Ceyhan, "Hastalığın kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasında değişiyor. Bu virüs, grip, menenjit, zatürre, suçiçeği, kızamık gibi damlacık yoluyla bulaşıyor. SARS ve MERS'te ise hastalık, bulgular başladıktan sonra bulaşabiliyordu ama Covid-19'da kuluçka döneminde hastalık bulaşıyor. Bu nedenle tedbirli olmak, sosyal izolasyona ve hijyene dikkat etmek hayati öneme sahip" şeklinde konuştu.

"AŞI ÇALIŞMALARI NE KADAR BAŞARILI OLACAK BİLMİYORUZ"

Prof. Dr. Ceyhan, Covid-19'un coronavirüs ailesinde bulunan MERS ve SARS'tan daha hızlı yayıldığını da ifade etti.

Yeni tip coronavirüsün SARS ve MERS ile karşılaştırıldığında daha bulaşıcı olduğuna dikkati çeken Ceyhan, "MERS'in bulaşıcılık katsayısı 2 idi, SARS'ın 1,8. Oysa Covid-19'un yaklaşık 3" dedi.

Grip ve pnömokok aşılarının yeni tip coronavirüse karşı bir koruyuculuğu olmadığından da bahseden Ceyhan, aşı çalışmalarının devam ettiğini anımsattı.

"Aşı bulunacak mı, aşı çalışmaları ne kadar başarılı olacak bilmiyoruz. Bir garantisi yok" diye konuşan Prof. Dr. Ceyhan, ABD'nin başlattığı aşı çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"ABD'nin çalıştığı aşı farklı. Daha önce SARS için geliştirdikleri ve kullanılamayan aşının Covid-19 için etkili olup olmadığına bakıyorlar. Çünkü, Covid-19 ile SARS genetik olarak yüzde 85 benzerlik gösteriyor. Bu nedenle etkili olup olmayacağını inceliyorlar."

"SARS'TA VİRÜS MUHTEMELEN MUTASYONA UĞRADI VE BİTTİ"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19'un farklı kıtalarda tespit edilmesinin pandemik bir hastalık olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.

Pandeminin 3 yolla bitmesinin mümkün olduğunu söyleyen Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

"Ya insanların önemli bir kısmı bağışık hale gelecek ve virüs artık yayılamayacak ya da aşı bulunacak ve aşı ile insanlar bağışık hale getirilecek. Üçüncü olarak virüs mutasyona uğrayacak ve insandan insana bulaş özelliğini kaybedecek. Pandemi ancak bu üç yoldan biriyle bitecek. Örneğin, SARS'ta virüs muhtemelen mutasyona uğradı ve o şekilde bitti."

"ABD'nin çalıştığı aşı farklı. Daha önce SARS için geliştirdikleri ve kullanılamayan aşının Covid-19 için etkili olup olmadığına bakıyorlar. Çünkü, Covid-19 ile SARS genetik olarak yüzde 85 benzerlik gösteriyor. Bu nedenle etkili olup olmayacağını inceliyorlar."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal