Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel Davasında Karar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in yargılandığı davaya ilişkin karar açıklandı. Söz konusu davada Kışanak için14 yıl 3 ay, Tuncel için 15 yıl hapis cezası kararı verildi.

02.02.2019-09:59 - (Son Güncelleme: 02.02.2019-11:05) Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel Davasında Karar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in yargılandığı davaya ilişkin karar açıklandı. Söz konusu davada Kışanak için14 yıl 3 ay, Tuncel için 15 yıl hapis cezası kararı verildi.

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında, "terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmaktan’’ 14 yıl 3 ay, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında ise aynı suçları işlemekten 15 yıl hapis cezası verildi.

5. Ağır Ceza Mahkemesindeki gerçekleşen dava için polis ve jandarma ekipleri, adliye önünde yoğun güvenlik tedbirleri aldı.

Gültan Kışanak polis minibüsüyle adliyeye getirildi. Kandıra Cezaevi'nde tutuklu olan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise sağlık sorunları sebebiyle duruşmada yerini alamadı.

Duruşmaya, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Semra Güzel ve Meral Danış Beştaş ile partinin diğer üyeleri de katıldı.

Kışanak, öne sürdüğü savunmasında, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in de mahkemeye katılmak istediğini fakat 18 gündür açlık grevi sonunda çıkan sağlık sorunlarından dolayı katılamadığını belirtti.

Yaklaşık 2 senedir tutuklu olduğunu söyleyen Kışanak, 21 aydır süren duruşmaların hepsinin gıyabında gerçekleştirildiğini belirtti.

Kendini savunma hakkını kullanamadığını iddia eden Kışanak, "Yaptıklarım doğru, hukuki, meşru, insani olduğu için buradayım. Ben inanmadığım hiçbir şeyi yapmam, birçok şeyi yapmışsam inanarak yapmışımdır, onu da savunurum. Yaptığım her şey demokratik siyaset çerçevesindedir." sözlerini aktardı.

Faaliyetlerinde partisinin programı doğrultusunda ilerlediğini belirten Kışanak, savunmasına şu cümlelerde devam etti:

"Ben BDP'nin programı ve tüzüğüne bağlı olarak konuştum. Halk da inandı ve bana oy verdi. Halk, bu parti programına oy veriyor, benim kaşıma gözüme oy vermiyor. Birine, 'senin oyun kıymetli, senin oyun kıymetsiz' diyemezsiniz. 4 yıl BDP'nin eş genel başkanlığını yaptım. Her kongreye gittim. Bugün burada nasıl suçlama konusu olabilir? Demokratik siyasetin önü tıkanıyor. Herkes kadar benim de söz söylemeye hakkım olmalı."

SUÇLAMALARI REDDETTİ

Kışanak, kendisine atfedilen hiçbir suçu kabul etmediğini söyledi.

Sanık avukatlarının savunmalarından sonra konuşan duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını yineleyerek, sanıkların işledikleri suçların cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanık eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'a, "terör örgütüne üye olmak" suçundan dolayı 11 yıl 3 ay, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan ise 3 yıl hapis cezası verdi.

Heyet, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında ise "terör örgütüne üye olmaktan ’’9 yıl 9 ay, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan da 5 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk sürecinin devamına karar verdi.

İDDİANAMEDE

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığın tarafından, Kışanak ve Tuncel hakkında açılan davanın dosyası, güvenlik nedenleriyle nakli konusunda Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmiş, talebin değerlendirilmesi sonucunda Yargıtay 5. Ceza Dairesi, dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı.

İddianamede, Kışanak hakkında "terör örgütü kurmak ve yönetmek", 41 defa "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmamak" suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar, Tuncel hakkında ise "terör örgütüne üye olmak" ve 16 defa "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 23 yıl 6 aydan 95 yıla kadar hapis cezası isteminde bulunulmuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal