Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika-Türkiye Ekonomi Forumu'nda Konuştu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu. Erdoğan, "Türkiye, bugün dünyanın en yaygın 6. diplomatik ağına sahip devleti konumuna geldi" dedi.

10.10.2018-12:18 - (Son Güncelleme: 10.10.2018-12:09) Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika-Türkiye Ekonomi Forumu'nda Konuştu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda açıklamalar yaptı. "Türkiye olarak Afrika kıtası ile iş birliğimize çok önem veriyoruz" diyen Erdoğan, "Ayrım yapmadan Afrika kıtası ile ortaklığımızı güçlendirme çabası içindeyiz" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

— Ayrım yapmaksızın Afrika kıtası ile ortaklığımızı güçlendirme çabası içindeyiz. 10-15 sene önce yalnızca belli yerlerde, belli alanlarda görünür olan Türkiye, bugün dünyanın en yaygın 6. diplomatik ağına sahip devleti konumuna geldi.

— (Türkiye-Afrika işbirliği zirveleri) Zirvenin üçüncüsünü, 2019 senesinde gene İstanbul'da yapmayı düşünüyoruz.

— Dünyadaki en önemli diplomatik temsilciliğimizi bir Afrika ülkesi olan Somali'de açtık. Büyükelçiliklerimiz haricinde TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı, Türk Hava Yolları gibi kurumlarımızla da kıtadaki varlığımızı güçlendirdik. Afrika'da her devlette diplomatik temsilcimiz olacak.

— Ülkemizin Afrika'daki yatırımların tutarı 6.2 milyar doları aştı. Kıta ile ticaretimiz 2017 senesinde 20.6 milyar dolara çıktı. 43 Afrika devleti ile iş konseyleri kuruldu.

— Afrika devletlerinden 5 bin öğrenci lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde ülkemizde eğitim görüyor.

— Bize her fırsatta demokrasi ve insan hakları karnesi düzenleyenler, bizi en küçük olaylardan sebeple acımasızca eleştirenler, İsrail'in kameralar önünde yaptığı cinayetlere sessiz kalırken, Afrika devletleri Filistin milletine ve Filistin davasına sahip çıktılar.

— Pek çok devlet darbecileri bağrına basarken Afrika Birliği tavrını hep demokrasiden ve hukuktan taraf koydu. Zannedilenin tersin dünyada savaşların, çatışmaların ve göçlerin yükünü, Batılı ülkeler değil az gelişmiş ve gelişmekte olan devletler çekiyor.

'AFRİKA'NIN ALTINLARI, ELMASLARI NE OLDU?

— Globalleşmeyi, yalşamın her alanında hissediyoruz. Kimi Batılı devletler küreselleşmeyi tek tipleşme olarak görüyor. Milletinizi enflasyon yükünden kurtarmak istediğinizde, karşısına belli kalıplar, hudutlar çıkarılıyor.

— Tek tip dayatmalardan birçok devlet nasibini alıyor. Afrika devletleri hak etmedikleri muamele ile karşılaşıyor. Afrika'nın altınları ne oldu? Elmasları ne oldu? Acaba bunları Batı'dan kimler gelip bir yerlere götürdü? Gelişmelerinin nedeni bu zenginlikleri alıp ülkelerine götürmek değil mi?

— Biz bu günlere kirli pazarlıklarla değil, bedel ödeyerek geldik.

— Savunma sanayii alanında önemli başarılara imza attık. Yüzde 80'lere varan dışa bağımlılığımızı bugün yarı yarıya düşürdük. Kötü komşular bizi ev sahibi yaptı.

— Bütün Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum. Gelin yerli para, milli parayla ortak iş yapalım. Ülkelerimizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım. Rusya, Çin, İran gibi devletlerle yürüttüğümüz müzakerelerde mesafe aldık.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal