Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi bir birey veyahut bir küçük topluluğun orada yaşayıp çalıştığını gösteren belgedir. Peki, kira zammı sözleşmede nasıl gözükür?

31.01.2019-17:49 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-14:24)

Ev veya iş yeri kiralamayı düşünenler veya aynı biçimde kiraya vermek isteyenlerle alakalı, kira sözleşmesi emlak ofisinde düzenlenmektedir. 

KİRA KONTRATI NEDİR? 

Kira sözleşmeleri, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesine alındı. Kanun çerçevesine alınması ile beraber kiracı ve mülk sahibinden çok bir borç alacak ilişkisine dönüşmüş oldu.Kira sözleşmesi(kontratı), Türk Borçlar Kanunu madde 229’da şöyle tanımlanmaktadır; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını ya da kullanmayla beraber ondan faydalanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna cevap veren kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi kabul ettiği sözleşme.

Kira anlaşmasına istinaden düzenlenen kira sözleşmesi kırtasiyelerden de alınabiliyor. Sözleşmede kira ücreti, kira sözleşme süresi ve kira artış oranları gibi bilgiler vardır. İşini sağlama almak isteyenler ise bu sözleşmeyi noter huzurunda imzalayabilmektedir.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL DOLDURULUR?

Kiraya veren mülk sahibi ve kiralayan yani mülkü kiralayan arasında gerçekleştirilen kira sözleşmesi 3 kısımdan meydana gelir.
Kiralanacak olan mülkün türü, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile beraber kira bedeli çıkar. Eksiksiz bir biçimde doldurulması lazım olan en önemli yerdir.

2022 kira sözleşmesi nasıl doldurulur?

Kiralama gerçekleştirilen mülkle alakalı belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş olursunuz. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu kısma, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de yazılır.

KİRA SÖZLEŞMESİYLE İLGİLİ GENEL ŞARTLAR

Yukarıda söylenen ilk iki kısım haricindeki bütün bilgiler maddeler şeklinde yazılır. Kiralanan mülk içinde gerçekleştirilecek tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi…Yapılan kira kontratı ikişer örnek olarak doldurulmalı ve nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde kalmalıdır.

KİRA ZAMMI NEYE GÖRE YAPILIR? 

Borçlar Kanunu, kira artış oranına belli artış getirmiştir. Yasal Oran'a göre, 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaktadır. Bu, yapılacak en yüksek zamdır. 

Yi-ÜFE, Yurt içi üretici tüket endeksini baz almaktadır. 12 aylık Yİ-ÜFE ortalaması doğrultusunda zam yapılır.

Bir de 12 aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE oranına göre hesaplanan bir kira zam türü bulunmaktadır. Bu ikisinin ortalaması toplanır ve ikiye bölünür. Çıkan sonuç, yeni zam oranıdır.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal