Piyasalarda Kritik Hafta

Türkiye’nin S-400’leri Sinop’ta deneyeceği bilgisi ile ABD’den yaptırım sesleri yükseldi. Döviz çıktı, borsa kritik seviyeleri gördü. TL, bu savaşı da aşmak için silahlarını çıkardığı, kritik haftaya girildi.

09.10.2020-15:09 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-15:10) Piyasalarda Kritik Hafta

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Varlık fonu bünyesindeki, halka açık şirketlerle birlikte, yurt dışından kredi alma operasyonu için önce BİST 100 Endeksinin değer kazanması gerekiyor.

Ekonomi kurmayları böyle bir yol haritası ile hareket ederken, algoritmayla çalışan büyük oyunculardan gelen satış baskısı, 8 Ekim Perşembe günü, Borsa İstanbul’un kritik seviye olan 1.147 puanın altını görmesine neden oldu. Neyse ki, tepki alımlarıyla, Borsa günü, kritik seviyenin üstünde kapadı.

610 MİLYON DOLAR YABANCI YATIRINCI ÇEKMİŞTİK!

Anımsanacağı üzere 24 Eylül tarihli toplantısında, Merkez Bankası, faizi 2 puan arttırmasına karşın, dövizin ateşini bir türlü söndürememişti.

Oysa, ekonomide doğru adımlar atılmış, hatta geçtiğimiz hafta

yabancılar 610 milyon dolarlık hisse senedi almışlardı.

TÜRKİYE’YE ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYORLAR!

Ancak, Nato şemsiyesi altında; Türkiye Yunanistan ile görüştü. AB yaptırımları çıkmadıysa da, Suudi Arabistan gibi ülkeler üzerinden, aba altından sopa göstermeye devam edildi.

Kapalı Maraş’ın açılması ve Sinop’ta S-400’lerin denemesinin yapılacağı bilgileri, Türkiye’de dövizi ateşledi.

Sermaye Piyasaları Uzmanı ve Portföy Yöneticisi Cenk Akyoldaş, düşüş trendinin üst sınır çizgisi olan 1.915 doları test eden, ons altının, bu seviyeyi aşamadığına dikkat çekti.

TAMAM MI DEVAM MI?

Önümüzdeki dönem tamam mı devam mı, dönemine girilecek. ABD’de, Trump’ın yeni bir teşvik paketi çıkararak, parasal genişleme beklentisi çıkarabileceğini öngören, Cenk Akyoldaş, bu senaryo gerçekleşmezse, 10 Ekim’de sona erecek vadeli kontratlarla birlikte, altının düşeceğini kaydetti.

TEŞVİK ÇIKARSA, DOLAR DÜŞER!

Parasal genişleme ile doların değer kaybedeceğini kaydeden, Sermaye Piyasaları Uzmanı ve Portföy Yöneticisi Cenk Akyoldaş, BDDK’nın, swap hamlesini, faizi 11,75’e çıkarma sinyali olarak yorumlayarak, ‘Rakamı ne kadar geciktirir ve piyasa beklentisinin altında bırakırsak, ileride daha fazla faiz artırımı ihtiyacı doğacaktır.’ tespitini yaptı.


MERKEZ FAİZ İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIR MI?

Dolar kurunun 7,90 seviyesine, kademeli geldiğine işaret eden, Akyoldaş, kademeli değil de, yüzde 10’luk, yüzde 25’lik artış olmadıkça Merkez’in olağanüstü bir toplantıya gitmeyeceğini, 22 Ekim’deki olağan toplantıyı bekleyeceğini belirtti.

TL ÇOK UCUZ SEVİYEDE!

36 para birimine karşı, TL’nin en dip seviyede olduğu tespitini yapan, Akyoldaş, ‘Aşırı satılmış bir TL var. Yabancıdan önce, Türkiye’de yerli yatırımcı dolardan, TL’ye geçmeli. Bu da mevduat faizinin artıya geçmesi ile mümkün’ dedi.

DOLARİZASYONU, REEL FAİZLE KIRABİLİRİZ!

Akyoldaş, dolarizasyonun kırılması için reel faize gelmek gerektiğinin altını çizdi.

-an itibariyle Merkez negatif faiz uyguluyor, faizin enflasyonun üstüne çıkarılması ile reel faize ulaşılır-

YÜKSEK KUR, YATIRIMCIYI BORSADAN KAÇIRIYOR!

Dövizin ateşi düşmedikçe, yatırımcı, TL varlık olan hisse senedine de girmiyor.

1.159 KAPANIŞLA PİYASA RAHAT NEFES ALIR!

Akyoldaş, Merkez’in, bugün yaptığı swap hamlesiyle, BİST 100 Endeksi’ni 1.145’in de altına inmekten kurtardığını belirterek,

‘Piyasaların rahatlaması için 1.159’un üzerinde bir kapanış yapmamız lazım. Dün gün içinde kritik seviye olan, 1.147’yi aşağı kırdıysa da, kapanış önemli. Bunun üzerinde kapatmalıyız. 1.159’un üzerinde bir kapanış olursa, boğalar hâkim olacaktır’ dedi.

DÖVİZ SEPETİNDE 8.50 AŞILIRSA HEDEF 8,86

Aşırı satılmış TL’nin etkisi ile döviz sepetinin 8,50 düzeyini de aşması ile ilgili olarak, Akyoldaş, Merkez Bankası’nın döviz sepeti için savaştığını, ancak savunamadığını kaydetti.

Döviz sepetinde, 8,50 çizgisinin aşılmasının, dövizde bir baskı oluşturduğu tespitini yaparak, ‘S-400 denemesine bağlı ABD’nin yaptırımı gibi haberlerde ılımlı bir gelişme olmazsa, döviz sepetindeki çizgilerimiz de değişir.’ Dedi.

Akyoldaş, 8.50 seviyesi aşılırsa, döviz sepetinde önce 8,86’yı sonra, 9,13’lere kadar sepetin ulaşacağını öngördü.

TL’YE İNANIYORUM!

ABD’de, Trump’ın sürpriz paketinin de, seçim sonrasına kaldığı projeksiyonunu yapan, Akyoldaş, paket çıkmayacağını kaydetti.

ABD piyasalarında, önümüzdeki üç, dört haftada büyük dalganın geldiğini ve rahat bir seçim yaşanmayacağını belirterek,

'İçeride de TL'ye inanıyorum' dedi.

BORSA DÜŞERSE TRUMP POTAYA GİRER!

ABD’de Dow Endeksi’nin, bir haftada 28 binlerden 24 binlere düşmesi durumunda, Akyoldaş, Trump’ın potaya gireceğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal