Makarna İhracatında Hedef 700 Milyon Doları Geçmek

Coronavirüs sürecinde en fazla tercih edilen gıda ürünleri arasında olan makarnada, dış satımda tahminlerin üstünde kaydedilen artış üreticileri mutlu etti.

04.07.2020-13:35 - (Son Güncelleme: 04.07.2020-13:13) Makarna İhracatında Hedef 700 Milyon Doları Geçmek

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, makarna dış satımının senenin ilk yarısında % 25 artışla 360 milyon doları aştığını ifade ederek, "İhracatta hedefimiz yüzde 10 artıştı. Şu andaki büyümemiz değer bazında yüzde 25 ve beklentimizin üzerinde." diye konuştu.

Külahçıoğlu, AA muhabirine açıklamasında, coronavirüs döneminde en fazla rağbet alan gıda ürünlerinden birinin makarna olduğunu dile getirdi.

Makarna dış satımında hem miktar hem değer esasında artışlar kaydedildiğini belirten Külahçıoğlu, haziranda 118 bin ton makarna dış satımından 60 milyon dolar kazanç sağlandığını, 2019'un aynı ayına kıyasla miktarda % 59,85, değerde de % 67,92'lik artış olduğunu belirtti.

Külahçıoğlu, ocak-mayıs dönemindeki dış satımın 2019'a kıyasla % 20 artışla, 301 milyon 15 bin dolar olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"TÜİK dış ticaret istatistikleri ay sonunda açıklanacağından üyelerimizden gelen bilgiler ışığında değerlendirmeyi oluşturduk. 2020'nin ilk 6 ayında, geçen yılın ilk yarısına göre makarna ihracatı miktar bazında yüzde 20 artarak yaklaşık 710 bin tona ulaştı. Değer olarak da ihracatımız yüzde 25 artışla 360 milyon doları geçmiş durumda. Yılı, 700 milyon doların üzerinde bir ihracat geliriyle kapatacağımızı söyleyebiliriz."

160 ÜLKEYE MAKARYA GÖNDERİLİYOR

Dış satımın, senenin ilk yarısında hedef ve tahminlerin üzerinde ilerlediğinin altını çizen Külahçıoğlu, "İhracatta hedefimiz yüzde 10 artıştı. Şu andaki büyümemiz değer bazında yüzde 25 ve beklentimizin üzerinde. Bunu, hem Kovid-19 sürecinde makarnaya olan rağbetin etkisine hem de Türk makarnasının 160 ülkeye istikrarlı şekilde ulaştırılmasına bağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

En fazla ihracatın Venezuela, Somali ve Angolaya yapıldığını belirten Külahçıoğlu, "İhracat pazarımızın ağırlığını Afrika ülkeleri oluşturdu. En çok ihracat yapılan ülke Venezuela olurken, diğer Güney Amerika ülkeleri de ilk sıralarda yer aldı. Kovid-19'un etkisiyle bazı pazarlarda kaymalar oldu. Örneğin, Avrupa Birliği'ne yaptığımız ihracatta kota sınırlaması var. Biz bu kotayı mayıs ayının sonunda doldurduk. Burada oluşan kayıp Güney Amerika ve Afrika ülkelerindeki artışla dengelendi." diye konuştu.

Türkiye'deki 24 makarna üretimi yapan firmanın senelik üretim kapasitesinin 3 milyon ton olduğunu hatırlatan Külahçıoğlu, senenin ilk yarısında 1 milyon 250 bin tonluk üretim rakamına geldiğine işaret etti.

Külahçıoğlu, sektörün doğrudan ve dolaylı bir şekilde 50 bin kişilik istihdam temin ettiğinin altını çizerek, "Makarna sektörü olarak ülkemiz için önemli bir değer yarattığımızı düşünüyoruz. Hedefimiz, ihracatımızı artırarak, 1 milyar dolar seviyesine ulaşmak." ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal