Konsolide Bilanço Ne Demek?

Borsada konsolide ne demek? Konsolide şirketler nasıl olur? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

10.05.2018-18:13 - (Son Güncelleme: 10.05.2018-17:51) Konsolide Bilanço Ne Demek?

Küreselleşmenin en büyük göstergesi belki de zaman ve mekan duvarlarının ortadan kalkarak modern bilgi iletişim kanallarının ön plana çıkması. Bugün birçok firma dünyanın diğer ucundaki karlı firmaya ortak oluyor, firma evlilikleri yapıyor hatta devletlerin karlı ve büyüyen piyasalarına yatırım yapıyor. Bu sebeple daha önce kamuda ve özel sektörde holdinglerin muhasebelerinde izlediğimiz konsolide bilançolar son 10 – 15 senelik süreçte çok sık olarak hemen hemen halka açık tüm firmalarn bilançolarında karşımıza çıkıyor.

Konsolide bilançoların analizi, yorumlanması ve değerlendirmesi borsa yatırımcısı tarafından karışık olarak algılanıyor. “Konsolide bilanço nedir” araştırmasına giren yatırımcı bu hususta genelde teknik tanımlarla karşılaştığından yorumlama da zorlanabiliyor. Konsolide bilançoyu yatırımcılara özel olarak en basit ve en genel biçimi ile tanımlamaya uğraşalım.

Konsolide bütçe, ticari ortaklık ve ilişki içinde olan firmaların aynı tarih ve aynı döneme ait bilançolarındaki aynı kalemleri karşılıklı olarak birleştirmeleri manasına geliyor. Mesela A ve B firmasının çalışan giderlerini veya karlarını birleştirerek göstermesi gibi.

Konsolide bilanço tutan firmalar tüm muhasebe işlemlerini karşılıklı olarak birleştiriyor. Yalnızca gelir kalemlerini veya yalnızca gider işlemlerini birleştirerek bilançoyu farklı göstermeye çalışmak olası değil.

Konsolide bilanço, kamu sektöründe ise çok kullanılan bir yöntem. Kamuda ise genel ve katma bütçelerin birleştirilmesinin ardından bu toplamdan hazine ve devlet yardımlarının düşürüldüğü bilançolar için kullanılıyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal