Güney Kıbrıs'tan Küstah Çağrı! Türkiye'den Cevap Geldi!

Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin doğalgaz aramak için yabancı şirketlere çağrı yapmasına Türkiye'den sert cevap geldi. Türkiye, bahse konu bölgenin kendi kıta sahanlığında olduğunu açıkladı.

06.10.2018-09:53 - (Son Güncelleme: 06.10.2018-09:44) Güney Kıbrıs'tan Küstah Çağrı! Türkiye'den Cevap Geldi!

Doğu Akdeniz’deki enerji alanlarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) gaspı devam ediyor. Sonbaharda Amerikan Exxon Mobil, Total, Shell, Eni, Qatar Gas, Noble Enerji, Kogas’ın sondaj faaliyetlerini başlatması düşünülüyor. Adanın güneyindeki ruhsat sahalarını, Kıbrıs Türkü’nün haklarını gözardı ederek tespit eden ve adeta işgal parselleri kuran Rum idaresi, son olarak, tek taraflı olarak sınırlandırdığı 7 numaralı sözde ruhsat sahası için uluslararası firmalara çağrıda bulunma kararı verdi. Bu karar, Türkiye’den büyük tepki gördü.

DIŞİŞLERİ İHLAL UYARISI YAPTI

Dışişleri Bakanlığı’ndan önceki akşam yayınlanan açıklamada, GKRY’nin bu kararla, Türkiye’nin bölgedeki kıta sahanlığında uluslararası hukuktan doğan haklarını ihlal ettiği ifade ederek, “Karara konu 7 numaralı sözde ruhsat sahasının önemli bir kısmı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının BM nezdinde de kayda geçen dış sınırlarının içinde bulunmaktadır” vurgusu yapıldı.

FIRSAT VERİLMEYECEK

Türkiye’nin 2 Mart 2004 ve 12 Mart 2013 tarihli notalarla kıta sahanlığı dış hudutlarını Birleşmiş Milletler’e verdiği vurgulanan açıklamada, “Ülkemiz, hiçbir yabancı devlet, firma yada geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama eyleminde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir biçimde fırsat vermez” denildi.

KKTC SAHALARINDA SONDAJ BAŞLIYOR

Gerek GKRY’ye gerekse ihaleye alaka duyan devlet ve firmalara ikaz niteliğindeki açıklamada, Türkiye’nin kıta sahanlığındaki yerlerde sondaj faaliyetleri yapacağı ile alakalı planlamalar da açıkça duyuruldu. Dışişleri açıklamasında, “Ülkemiz, kıta sahanlığındaki hak ve çıkarlarını korumak için lazım olan önlemleri almaya ve her türlü girişim ile sondaj dahil eylemlerini yürütmeyi sürdürecektir. Nitekim önümüzdeki yakın dönemde Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda ve ayrıca KKTC’nin Türk Petrollerine verdiği ruhsat sahalarında sondaj eylemlerinin yapılması düşünülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal