AB Üyeleri Ortak Bütçeye Ne Kadar Katkıda Bulunmalı? Kim Ne Diyor?

Avrupa Birliği ülkeleri, perşembe günü Brüksel'de yapılacak olağanüstü zirvede 2021-2027 Avrupa Birliği bütçesini kararlaştıracak. Bütçe düzenlemesine dair kim ne diyor?

18.02.2020-17:17 - (Son Güncelleme: 18.02.2020-17:27) AB Üyeleri Ortak Bütçeye Ne Kadar Katkıda Bulunmalı? Kim Ne Diyor?

Avrupa Birliği ülkeleri, perşembe günü Brüksel'de yapılacak olağanüstü zirvede 2021-2027 Avrupa Birliği bütçesini kararlaştıracak.

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel'in üye devletlerin milli gelirlerinin yüzde 1,074'ünü AB'ye ödemesine dair uzlaşma önerisi şu an masadaki tek somut adım. Devletler nezdinde farklı görüş var ancak Avrupa medyasında, EuroTopics'in elde ettiği üzere, yeni bütçe önerisi Avrupa'nın geleceğine yatırım olarak görülmekte.

Sözgelimi, Hollanda'nın otoriter gazetesi olarak kabul edilen NRC Handelsblad, ülkesinin eli sıkı tutumuna karşı çıkıyor:

"'Tutumlu' üye ülkelerle 'asalaklar' arasında yeni bir inatlaşma başladı yine. AB'nin saygınlığına halel getirecek yıpratıcı bir tartışma bu. Oysa çok daha önemli konular var tartışılacak. Ekonomik durumu diğerlerinden daha iyi olan Hollanda'nın bu bütçe konusunda daha az tek taraflı bir tutum takınma lüksü var. ... Bu müzakereler bir yarış değil, Avrupa'ya yatırımdır; Hollanda'nın çok şey borçlu olduğu Avrupa'ya."

İsveç'in Uppsala bölgesinde yayımlanan Upsala Nya Tidding de tıpkı NRC Handelsblad gibi ülkesine eleştirel bir yaklaşım içerisinde:

İsveç gerektiğinden fazla ödeme yapmamalı; [Başbakan] Löfven bu konuda elinden geleni yapacaktır. Ancak mevcut koşulları da unutmamakta fayda var. Milli gelirin yüzde birine yakın bir miktar AB'ye gidiyor. Bir ihracat ülkesi olan İsveç'in en önemli kazanımı ise tarım desteği değil, ortak pazar üyeliği. Ve şayet AB'nin planlanan iklim paketi ve suçla mücadele programı başarılı olacaksa bütçesinde neden biraz artış yapılmasın?

Romanya Eski Başbakanı ve AB Parlamenteri Mihai Tudose, Romanya'da yayın yapan haber televizyonu Digi 24'te küçültülmüş bütçenin Yaşlı Kıta'ya potansiyel etkilerine dair uyarılarını yapmaktan geri durmadı:

Bunun geleceğin Avrupası bakımından daha kapsamlı sonucu, kağıt üzerindeki geri kalmış bölge dizimlerini geride bırakıp, -aslında geri kalmış ülkelerden oluşan- geri kalmış bölgeler gerçekliğine adım atacak olmamızdır. ... Bunun bir adım sonrası, bazı ülkelerin dışlanmasıdır. Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre sekiz AB ülkesinde, 47 bölge ekonomik durgunluk, gelirde düşüş ve bunların doğurduğu sonuçların etkisi altında. ... Bir kutbu yapay zekaya ve yeşil enerjiye yönelirken, diğeri kronik yoksulluk nedeniyle olduğu yerde sayan iki kutuplu bir AB, Avrupa projesi için başarısızlık sayılır.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal