OBP Puanına Göre Üniversiteler

Üniversite sınavında okul puanı kalkıyor? OBP puanına göre üniversiteler 2017? Üniversite tercihleri? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

21.05.2018-23:36 - (Son Güncelleme: 21.05.2018-23:21) OBP Puanına Göre Üniversiteler

OBP: Adayın 4 senelik lise ortalamasının (50-100 arasında ki diploma notunun) 5 ile çarpılarak 250-500 puan aralığında ifade edilmesidir. 250-500'lük sisteme dönüştürülen OBP 0,12 katsayı ile çarpılarak adayın birinci ve ikinci kademede almış olduğu ham puanlara (30-60 arası) eklenir. Bu ekleme neticesinde adayın yerleştirme puanı ve sırası meydana çıkar. Aday bu puan-sıraya göre tercih yapar.

Adayın ham puanlarına OBP eklendikten sonra adayın başarı sırası sabit kalabilir, yükselebilir veya düşebilir.

Görüldüğü gibi her puan türünde ve başarı sırasında OBP'nin yerleştirme sıraları üstünde çok önemli bir etkisi vardır. OBP eklendikten sonra adayın yerleştirme puanı sırası binlerce kişi artabilir veya düşebilir. OBP'ye kaynaklık yapan diploma notu, okullarda sınavlar ve performans notları ile tespit edilmektedir. Bu sınavlar ve performanslar da okullara ve okul türlerine göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple adayların OBP'leri her daim standart bir biçimde ve hakkaniyet içinde oluşmayabilir.

Özellikle yüksek puanlı bölümlerde baktığımızda bu etkinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi görebiliriz.

Görüldüğü gibi 2016 senesinde bu programlara yerleşen öğrencilerin içinde özel okuldan gelen öğrencilerin sayıca ve oranca fazla olması, bu programları kazanan öğrencilerin ortalama OBP'lerini artırmıştır .

Özellikle iki milyon öğrencini yarıştığı ilk kademe puan hesaplamasında bu vaziyetin etkisi çok daha fazla ön plana çıkacaktır. 2016 YGS-5'te 317 ile 316 puan arasında 7.000 kişi yer almaktadır.

Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal