ABD Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan Çekildiğini Açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, soğuk Savaş döneminde Sovyetler ile ABD arasında 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekildiklerini açıkladı.

01.02.2019-17:44 - (Son Güncelleme: 01.02.2019-17:37) ABD Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan Çekildiğini Açıkladı

ABD, Soğuk Savaştan bu güne nükleer silahların denetiminin temelini oluşturan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiğini duyurdu.

AÇIKLAMA ABD DIŞİŞLERİ BAKANINDAN GELDİ

Açıklama Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan geldi.

Pompeo, Rusya'nın anlaşmadaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini ifade ederek, "Orta menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasından 2 Şubat itibarıyla çıkıyoruz." dedi. ABD Başkanı Donald Trump ise, NATO devletlerinin ABD'nin Rusya ile imzaladığı bu anlaşmadan çıkmasını desteklediğini açıkladı.

NATO'dan yayınlanan açıklama da ise, ABD'nin anlaşmadan çekilme kararının bütünüyle desteklendiği bildirildi.

INF ANLAŞMASI NEDİR?

1987'de ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya fırlatılabilen orta menzilli füzelerin önlenmesini öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri içine almıyor.

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı amaçlayan anlaşma çerçevesinde 4 senede yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi.

INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 seneyi aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal