Coronavirüsü Hasar Bırakır mı?

Hemen herkes bu sorunun cevabını merak ediyor: Coronavirüsü vücutta kalıcı bir hasar bırakır mı? Direkt olarak akciğerleri hedef alan Covid-19 virüsü başka organları da etkiler mi? İyileştikten sonra vücutta hasar bırakıyor mu? Detaylar haberimizde…

15.04.2020-13:18 - (Son Güncelleme: 15.04.2020-12:28) Coronavirüsü Hasar Bırakır mı?

Coronavirüsü dünyada ve ülkemizde etkisini hız kesmeden göstermeye devam ediyor. Ölüm oranları hızla artarken, iyileşen hastalar da umut oluyor… Peki, direkt olarak akciğeri hedef alan virüs başka hangi organlarda hasara neden oluyor?  İşte İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kurucu Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül'ün bu konuya dair açıklamaları…

CORONAVİRÜSÜNÜN VÜCUTTA BIRAKTIĞI ETKİLER

– Salgının ilk zamanlarında ve Çin'den gelen bilimsel yazılarda Coronavirüsün 65 yaş üstü bireylerde hastalık yaptığı algısı oldukça yüksekti.

– O dönemde bile, bana farklı araştırma sonuçları ulaştı ve aslında hastalığın yaş tanımadığı kanısına vardık. Yani hastalık sadece 65 yaş ve üstü bireylerde değil doğan bebekten en uzun yaşayan insana kadar herkes için eşit risk taşımaktadır.

– Virüsün vücuda girme işlemi tüm herkeste aynı şekilde oluyor ancak girdikten sonra hastalığın şiddeti farklı şekilde seyredebiliyor. Virüs vücuda girdikten sonra hastalık yapabilmesi için hücrenin içerisine girmesi gerekmektedir.

– Bu nedenle burun/ağız gibi açıklıklardan içeri giren virüs soluk borusu ve akciğerlere doğru ilerlerken o bölgeyi oluşturan vücut hücrelerimizin duvarlarında normalde de var olan ACE-2 isimli bir alıcı arar. Burayı bulursa hücrenin kapısı açılır ve hücre içeri girmeye başlar, girdiği hücre içerisinde çoğalır ve yayılır.

ORGANLARI HASTA EDER

– Virüs yayıldığı organlarda da hasar oluşmasına neden olur. Şimdiye kadar hep akciğer üzerine konuşulsa da virüs kana karıştığı için kanın gittiği tüm organlara da ulaşmış olur.

– Bu organlardaki hücrelerde de ACE-2 alıcısını arar ve bulursa o organı da hasta edebilir. Bu ACE-2 alıcısı kalpte, damarlarda, böbrekte, beyinde ve bağırsaklarda da bulunmaktadır. Bu nedenle virüs bu organlarda da hasar oluşmasına neden olur.

– Hastaneye Covid-19 tanısıyla yatış yapan kişi şu anda akciğer tomografisinde düzelme olduğunda evde tedavi edilmek üzere gönderiliyor. Covid-19 hastalığında en önemli tutulum yerlerinden biri kalptir.

– Bu nedenle oluşan hastalıklar ise kalp kası iltihabı, kalp yetmezliği, kalp krizi ve ritim bozukluklarıdır. Hasta taburcu olsa dahi kalıcı bir şekilde kalp yetmezliği görülebilir.

Tat ve Koku Alma Bozukluğu Görülebilir

– Beyin için de benzer bir durumlar söz konusudur ancak beyine hücrenin ulaşması sadece kandan değil, burun tavanındaki koku alan sinirler vasıtasıyla ulaşmakta ve geçici ya da kalıcı beyin hasarına da neden olmaktadır. Bu sebeple yeni ortaya çıkan koku ve tat alma bozuklukları görülmektedir.

– Bağırsaklar ve öncelikle ince bağırsak tutulumu da artmaya başlamıştır bu sebeple son günlerde ishal şikayetleri de duyulmaya başladı. Bunun önemi hastanın dışkısında da virüs olacağı ve buradan da bulaş olacağıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal