Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya gündeminde ilk sıralarda yer alan coronavirüsün etkileri giderek artıyor. Peki salgının belirtileri nedir, korunmak için neler yapılmalı? Yanıtları haberimizde bulabilirsiniz.

10.03.2020-18:36 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-19:28) Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Özellikle solunum yoluyla bulaşan virüs, çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabiliyor. Coronavirüste olduğu gibi mikroplar yeni bir formda ortaya çıktığından ötürü onlara karşı ‘bağışıklık’ durumu olmuyor. Böylelikle virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi etkiliyor. Virüs; hasta kişilerin öksürük ile havaya saçtığı damlacıkların, bir metre mesafesindeki kişilere solunum veya temas ile bulaşabilir. Virüs, vücuduna yerleştiği kişi hastalığı daha farkına varamadan yayılmaya başlayabilir. Coronavirüs için belirtilen kuluçka süresi 14 gün olarak belirtiliyor.

CORONAVIRUS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüsün başlıca belirtileri ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı olarak karşımıza çıkıyor. Fakat her türlü solunum yolu hastalığının belirtilerini de önemsemek gerekiyor. Halsizlik, vücuttaki ağrılar, burun akıntısı da belirtiler arasında yer alıyor. Virüsle karşılaştıktan sonra çoğunlukla 2 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor ancak bu süre 14 güne kadar da uzayabiliyor. Virüsün damlacık yolu ile bulaştığı ve kırmızı göz hastalığına sebep olduğu da belirtiler arasındadır. Gözde kızarıklık, sulanma ve çapaklanma gibi belirtiler de dikkate alınarak hareket edilmelidir.

SALGINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Dengeli ve sağlıklı beslenmek, stresle başa çıkabilmek, yeterli uyku ve uyku düzeni her türlü hastalığa karşı alınacak önlemler gibi coronavirüs için de geçerlidir. Özellikle kontrolsüzce etrafa öksürmemek, öksürürken ağzımızı mendille kapatmak, ellerimize solunum salgılarımızı bulaştırmamak, sık sık ellerimizi yıkamak ve dezenfekte etmek büyük önem arz ediyor. El hijyenine özellikle dikkat edilmeli ve toplu taşıma davranışlarına fazlasıyla özen gösterilmeli. Maske kullanmak, el dezenfektanı taşımak, tek kullanımlık mendiller taşımak, mümkün olan her durumda elleri sık sık yıkamak dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Su ve sabuna kolay ulaşılamayan durumlarda ise kolonya ve el antiseptiği de koruyucu olacaktır. Bunların dışında kişi eğer hastaysa mümkün olduğunca toplu alanlardan uzak durmalı ve çevresindekilerle temasına da özen göstermeli. Hastalık belirtileri başlıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve giderken de maske takmak çok önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal