Bebeklere Yanlışlıkla Kovid-19 Aşısı Yapıldığı İddia Edildi: Savcılık Soruşturma Başlattı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'den çarpıcı bir iddia geldi. Kurugöl'ün, sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla korona aşısı yapıldığını öne sürdüğü iddiası sosyal medyayı ayağa kaldırdı.

23.09.2021-11:35 - (Son Güncelleme: 24.09.2021-14:38) Bebeklere Yanlışlıkla Kovid-19 Aşısı Yapıldığı İddia Edildi: Savcılık Soruşturma Başlattı

Dünya'yı kasıp kavuran ve artık küresel bir sorun haline gelen koronavirüs salgınının etkileri devam ediyor. 2019 yılının son aylarında ortaya çıkan ve 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alrak birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan, son yılların en büyük salgını koronavirüs pandemisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 12 yaş ve üzerine veli onayı alınarak aşı onayı çıkmıştı. Çocuklarda vaka sayılarının artmasıyla birlikte tartışılacak iddialar ortaya atıldı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN İDDİALARA İLİŞKİN YANIT

Sağlık Bakanlığı, Ege Üniversitesi’nde görevli bir öğretim üyesinin iddiaları ile ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddiaları kabul edilemez. Mevcut aşı güvenliği alt yapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir. İddianın kaynağı hakkında Bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır.

Bakanlığımız güçlü ve güvenli bir aşı takip sistemine sahiptir. Bakanlık deposundan çıkıştan ilgili kişiye uygulanışına kadar bütün süreç, barkodla dijital olarak takip edilmektedir. Bu konuda dünyada en güçlü alt yapıya ve en tecrübeli sağlık personeline sahip ülkelerin başında geliyoruz. Bilhassa birinci basamak sağlık kuruluşlarımız bu hususta titizlikle ve fedakarca yaygın aşılama programlarını başarıyla yürütmüşlerdir. Soğuk zincirin kırılması, sistemde herhangi bir aksama olması, aşamalardan herhangi bir düzeyde hata yapılması halinde sistem otomatik olarak uyarı vermekte ve gerekli incelemeler yapılarak tedbirler alınmaktadır. İlgililer hakkında soruşturma yapılmaktadır.

İzmir ilimizde hatalı aşı uygulamasına ilişkin, sistem uyarısı ve ilgili sağlık personelimizin tutanağı üzerine bir soruşturma yürütülmektedir. Hastanın sağlık durumu ile ilgili olumsuz bir durum yoktur. Yakın takibi devam etmektedir. İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır.

SONUÇLAR ÜNLÜ TIP DERGİSİNDE YAYINLANACAK

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, yanlışlıkla 6 aylık veya 1 aylık bebeklere korona aşısı yapıldığını iddiasını öne sürdü. Kurugöl, bunun bebeklerde hiçbir yan etkiye neden olmadığını ve sonuçların ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacağını söyledi.

BEBEKLERE HEPATİT YERİNE KOVİD AŞISI YAPILDI

Prof. Dr. Zafer Kurugöl, yanlışlıkla 6 aylık bebeklere kızamık veya Hepatit B gibi aşılar yerine Kovid aşısı yapıldığını belirtti ve bu durumun onlara karşı hiçbir yan etkisi olmadığını hatta antikor sağladığını öne sürdü. Bu konudaki sonuçların ise yakında ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacağını da ifadelerinde belirtti.

BEBEKLERDE YÜKSEK DOZ KULLANILSA BİLE YAN ETKİSİ YOK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kurugöl, zaman zaman yanlışlıkla böyle durumların olduğunu belirtirken ''Mesela sağlık ocaklarında yanlışlıkla Hepatit B ve kızamık gibi başka bir aşıyla karıştırabiliyorlar. Küçük çocuklara Kovid aşısı yapıldığı oluyor. Biz böyle vakalarla da karşılaştık. Sizi temin ederim hiçbir yan etki olmadı bu kişilerde ve son derece de iyi antikor oldu. 6 aylık veya 1 aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu. Bunları yayınlayacağız zaten. Ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacak. Küçük bebeklerde yüksek doz verseniz bile yan etkisi açısından bir sıkıntı olmuyor." şeklinde konuştu.

AİLE HEKİMLERİNDEN BEBEKLERE YANLIŞLIKLA AŞI YAPILDI İDDİALARINA YANIT GELDİ

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla Kovid aşısı yapıldığı iddiasına. Aile Hekimleri Federasyonu tarafından yanıt geldi. Aile Hekimleri Federasyonu söz konusu iddiaları yalanladı.

AİLE HEKİMLERİ FEDARASYONU'NDAN YALANLAMA

Edinilen bilgiye göre Aile Hekimleri Federasyonu'ndan yapılan açıklamada ''Aile Sağlığı Merkezlerinde 'yanlışlıkla' aşı sırası gelmemiş kişilere uygulama yapıldığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Aşılar barkod okutarak, sistemle eşleşme yapılarak vatandaşlara uygulanmaktadır'' ifadeleri yer aldı.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu olaya ilişkin idari soruşturma başlatmasının ardından, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da sorumlu kişiler hakkında 'taksirle yaralamaya sebebiyet verme' suçundan soruşturma başlatıldı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal