Balkan Savaşları

Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti için büyük bir öneme sahipti. İki ayrı savaş açısından değerlendirilir. İlki devlet açısından trajediyle sonuçlanmıştır. İkincide ise Osmanlı Devleti ayağa kalkmış ve kaybettiği toprakların bir kısmını geri almıştır.

21.07.2020-13:36 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-13:32) Balkan Savaşları

Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti için büyük bir öneme sahipti. İki ayrı savaş açısından değerlendirilir. İlki devlet açısından trajediyle sonuçlanmıştır. İkincide ise Osmanlı Devleti ayağa kalkmış ve kaybettiği toprakların bir kısmını geri almıştır. Bu büyük savaşların nedenleri ve sonuçları sizin için tarafımızca derlendi.

Balkan Savaşları Neden Çıktı?

Birinci Balkan Savaşının nedenleri şöyledir;

  • Avrupa eskiden beri Türkleri bu bölgeden atmak istiyordu. Avrupa'dan çekilen Osmanlı Devleti, Balkan bölgesinde tutunmuştu. Buradaki devletler, Osmanlıyı buradan da atabilmek için harekete geçtiler.
  • Balkanlarda yaşanmış olan farklı birçok gelişme devlet tarafından takip edilememiştir.
  • Bunun yanı sıra Rusya bu bölgede Panslavist bir politika izleyerek her daim devletleri, Osmanlının aleyhine kışkırtmıştır.
  • Son olarak milliyetçilik akımının da etkili olduğunu ifade edelim.

Birinci Balkan Savaşında Kimler Ye Aldı?

Balkan Savaşları neden çıktı ve Osmanlı’nın kazançları nelerdir: Osmanlı Devleti'nin Balkan Devletleriyle yapmış olduğu ilk savaş çok büyük bir trajedinin yaşanmasına neden olmuştur. Savaş 8 Ekim 1912 yılında başlamış ve 30 Mayıs 1913 senesinde sona ermiştir. Osmanlı Devleti bu muharebede tek başına tam 4 farklı devlete karşı mücadele etmiştir. Bunlar Bulgaristan, Karadağ, Yunanistan ve Sırbistan olarak dikkat çeker. 350 bin kişilik Osmanlı Ordusunun 50 bin kişilik bölümü ne yazık ki savaşta şehit düşmüştür. 100 bin asker yaralanmış, 115 bin asker esir düşmüştür. 75 bin asker ise yakalanmış oldukları çeşitli hastalıklardan dolayı vefat etmiştir. Bu savaşın ardından Midye - Enez hattının batısı kaybedilmiştir. Alınan bu ağır yenilginin temel nedenleri içinde orduya siyasetin bulaşması ilk sırada bulunur.

İkinci Balkan Savaşında Hangi Devletler Vardı?

İkinci Balkan Savaşı Osmanlı Devleti tarafından kazanılmıştır. Bu savaşın temel nedeni, Bulgaristan Devletinin gereğinden fazla toprak sahip olmasıdır. Bu durum diğer Balkan Devletleri tarafından hiçbir şekilde hoş karşılanmadı. İşte bu yüzden devletlerin tümü Bulgaristan'a karşı bir ittifak kurdular. Romanya, Karadağ, Yunanistan ve Sırbistan bu ülkeye saldırdı. Osmanlı da bunu fırsata çevirerek harekete geçti. Bu sayede, bir sene önce kaybedilmiş olan Edirne ve Kırklareli geri alındı. Enver Paşa'nın zaferde çok büyük bir payı vardır.

Balkan Savaşlarının Osmanlı Devleti’ne Etkisi ve Devletin Kazançları Nelerdir?

Balkan Savaşları neden çıktı ve Osmanlı’nın kazançları nelerdir: Balkan Savaşlarının çıkmasının birden çok sebebi söz konusu olsa da genel ve en bilinen neden milliyetçilik akımıdır. Fransız İhtilali sonrasında ortaya çıkan bu ideolojiden dolayı kurulan devletler, daha çok toprak sahibi olabilmek için Osmanlı Devleti'ne saldırmışlardır. Birinci Balkan Savaşı sonuçları itibariyle tam anlamıyla bir yıkım olmuştur. Edirne ve Kırklareli de dahil olmak üzere çok büyük bir toprak parçası kaybedilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal