Osmanlı'da Azınlık İsyanlarının Nedeni Nedir, Rusya'nın Azınlık İsyanları Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Osmanlı'da azınlık hakları yüzyıllar boyunca tartışılmış ve en sonunda ulus devletlerin kurulmasıyla sonlanmıştır. Peki, Rusya'nın azınlık haklarında rolü nedir?

21.07.2020-13:32 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-10:00) Osmanlı'da Azınlık İsyanlarının Nedeni Nedir, Rusya'nın Azınlık İsyanları Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Azınlık isyanlarının üzerinde Avrupa ve Rusya’nın etkileri nelerdir sorusu yanıtlanırken şu hususlar dikkate alınmalıdır;

Rumlar, Ermeniler, Yahudiler gibi azınlıkların toplumsal manada uyumlarında herhangi bir sorun yokken yapılan müdahaleler ile büyük sorunlar ortaya çıkarılmıştır.

Özellikle Rumların ve Slav kökenli toplulukların ayaklandırılması konusunda atılan adımların birçok defa başarılı olduğu görülüyor.

OSMANLI DEVLETİ'NDE AZINLIK İSYANLARININ ÇIKMASIN NE ETKİLİ OLMUŞTUR?

Azınlıkların ayaklanmalarının en kısa sürede bastırılması için birçok farklı tedbir alınsa da artık Osmanlının son dönemlerinde alınan tedbirlerin de herhangi bir şekilde sonuç vermemiştir

Bu başlık altında verilen maddelere göz atıldığı zaman özellikle hazırlanan ortamın imparatorluk kimliğinin en riskli unsuru ve aynı zamanda en büyük zenginliği olan çok ulusluluğu hedef aldığını sizi de görebilirsiniz.

RUSYA VE OSMANLI

Rusya’nın bu noktada Panslavizm politikası ile ön plana çıktığı görülmektedir. Rusya tüm Slav ırkını tek bir çatı altında toplamayı hedeflemiştir. Bu hedef de direkt olarak Osmanlının Balkanlarda yer alan topraklarını hedef olarak belirlemiştir

Azınlık isyanlarının üzerinde Avrupa ve Rusya’nın etkileri nelerdir konu başlığı altında kesinlikle çifte standart ile alakalı da vurgu yapılması gerekiyor. Fransız İhtilali’nin etkisi ile beraber her azınlığın kendi yönetim hakkını elde etmesi için girişimler başlamıştır. Eşitlik, özgürlük ve adalet kavramlarının bu konuda büyük bir destek olduğu görülüyor. Fakat İngiltere, Rusya ve Avusturya’nın bu yeni düzenin ortadan kaldırılması ve kendi imparatorluk sınırlarının koruma altına alınması için çok büyük bir çaba sarf edilmektedir.

osmanlı azınlıklarının hakları

OSMANLI'DA AZINLIKLARIN HAKLARI

Viyana Kongresi ile beraber Restorasyon Dönemi başlamış kabul edilir. Alınan kararlara göre imparatorlukların aleyhinde herhangi bir ulusal ayaklanma çıktığı zaman anında bastırılması gerekecektir. Bunun yanı sıra bu ayaklanmaların desteklenmesine ortam bırakılmayacaktır. Bu kongreden çıkan en temel amacın Fransız İhtilali’nin alt üst ettiği imparatorluk sisteminin yeniden güvenle inşa edilmesidir. Fakat bu noktadaki en temel sorun Osmanlıya karşı uygulanan çifte standarttır. Bu alanda Rum isyanının başlaması ile beraber İngiltere’nin bunu desteklemesi ile beraber Restorasyon döneminin ne derece çifte standartlı maddeler içerdiği de kendini en net şekilde yansıtmıştır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ AZINLIK MESELESİ

Azınlıklar üzerinden egemenlik haklarının alt üst edilmesi konusunda çabalar sadece Osmanlı ile sınırlı kalmamıştır. Buna ek olarak oldukça kısa bir süre içerisinde cumhuriyette de müdahaleler yapılmaya çalışılmıştır. Bu konuda Lozan kapsamında gerekli olan tüm önlemler madde madde alındığı için önceki tecrübeler de göz önünde bulundurularak bu tür olasılıkların hayata geçirilmesi engellenmiştir. Çabaların alınan bu önlemler ile beraber sonuçsuz kaldığı da kendini gösteren hususlar arasındadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal